Še tako slab avtomobil bi spravil v promet

Boksarski šampion Floyd Mayweather se požvižga na kritike, ki jih posluša, ker je za tekmeca izbral Andreja Berta.

Objavljeno
10. avgust 2015 11.27
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Čeprav so se namigovanja, da se bo ameriški šampion Floyd Mayweather naslednjič spoprijel z rojakom Andrejem Bertom, pojavila že pred tedni, jih pravzaprav nihče ni jemal pretirano resno. Ker so najboljši časi slednjega že minili, se je večini zdelo malo verjetno, da bo do tega dvoboja res prišlo. Zato je potrditev njunega obračuna, ki se bo zgodil 12. septembra v Las Vegasu, v boksarskih krogih močno odmevala in sprožila ogromno polemik.

Zobje »Zveri« iz Miamija, kakor se glasi vzdevek Berta (30 zmag, 23 s k. o., 3 porazi), ki je v zadnjih šestih nastopih trikrat izgubil, so z leti izgubili preveč ostrine, da bi se lahko resno postavil po robu svetovnemu prvaku v velterski kategoriji po različicah WBA in WBC. Mimogrede: šampionski pas združenja WBO, ki si ga je v začetku letošnjega maja izbojeval z zmago nad filipinskim narodnim herojem Mannyjem Pacquiaom, so Mayweatherju (48 zmag, 26 s k. o., brez poraza) odvzeli, ker ni vplačal pristojbine v višini 200.000 dolarjev. In to za obračun, za katerega naj bi prejel rekordnih 300 milijonov $ (!?), kar zgovorno kaže, koliko mu – v primerjavi z denarjem – pomenijo lovorike.

Tako se je 38-letnik iz Las Vegasa izkazal za velikega preračunljivca; za izzivalca si je izbral tekmeca, ki na neuradni svetovni jakostni lestvici v velterski kategoriji zaseda »komaj« 22. mesto – šele kot 14. Američan. Kar nekaj boksarjev bi si torej prej zaslužilo dvoboj z Mayweatherjem kot Berto. Na vrhu tega seznama sta vsekakor še neporažena Keith Thurman (26 zmag, 22 s k. o.) in Kell Brook (35 zmag, 24 s k. o.), večji odpor bi – so prepričani poznavalci – »Lepotcu« nudil tudi drugi Britanec, Amir Khan (31 zmag, 19 s k. o, 3 porazi) in še kdo.

Toda št. 1 v kategoriji do 66,678 kilograma se požvižga na to, kaj si mislijo drugi. Toliko je že pameten, da ob koncu kariere ne bo tvegal poraza, ki bi prekinil njegov sijajni niz in mu preprečil izenačitev (ali celo izboljšanje) rekorda 49 zaporednih zmag legendarnega Rockyja Marciana. Zato je z Bertom izbral enega od »najlažjih« nasprotnikov, kar jih je lahko v tem trenutku.

Da so sedem let mlajšemu tekmecu maja 2012, torej le osem mesecev po zmagi nad Dejanom Zavcem, pri kateri si je v veliki meri pomagal z nedovoljenim udarcem z glavo, dokazali jemanje prepovedanih poživil, ga očitno ne moti. Zanimivo pri tem je, da je od Pacquiaa – ko se je dogovarjal za spopad z njim – zahteval, da pristane na nenapovedano dopinško kontrolo tik pred dvobojem, kar je bilo dolgo jabolko spora med njima.

Kakor koli že; Bertu je s tem dvobojem padla sekira v med, saj bo z njim zaslužil več milijonov dolarjev. Skoraj zagotovo največ doslej. Vendar pa se nekdanji svetovni prvak po različicah WBC in IBF s tem ne namerava zadovoljiti. »Že večkrat sem rekel, pa bom še enkrat ponovil, da si tega obračuna nisem želel le zaradi denarja. Hočem se vpisati v zgodovino!« je poudaril Berto, prepričan, da je vsaj tako hiter kot Mayweather, če ne celo hitrejši od njega.

Za razliko od večine prejšnjih obračunov, v katerih je bil favorit, bo tokrat popolni avtsajder. Kljub temu trdno verjame, da lahko 12. septembra v dvorani lasvegaškega hotela MGM Grand pripravi senzacijo, pri čemer ob svojih rokah stavi tudi na številna presenečenja, ki so se doslej že zgodila v boksu, v katerem nemalokrat že en natančno merjeni udarec odloči zmagovalca.

Na vprašanje, zakaj je Floyd namesto Thurmana ali Khana izbral ravno njega, je odgovoril, da ne ve, bi pa se morala – kakor je razkril – udariti že pred leti, a je vedno prišlo kaj vmes. Mayweather je pojasnil, da se je za Berta odločil, ker je vznemirljiv borec. »Glede na to, kako boksa Andre in kako bom boksal jaz, bo med najinim obračunom – če ne bo nokavta – nekaj nokdavnov. Veliko njih. Bodo nokdavni in bo kri. Veliko,« je napovedal 38-letni šampion, za katerega so v ZDA zapisali, da bi bil tudi izvrsten prodajalec avtomobilov, saj zna še tako slabega spraviti v promet.

Ob tem je – mimogrede – izkoristil priložnost, da se je opravičil zvezdnici mešanih borilnih športov Rondi Rousey, ker je mislil, da je moški. Ko ga je nato eden od novinarjev izzval, ali bi se pomeril z »Rowdy«, s katero se že nekaj časa zbadata z besedami, pa ga je naravnost vprašal, ali je morda komedijant. »Sem v stomilijonskem poslu in ne v takšnem, težkem 'le' 100.000 dolarjev ...«