Šele izgubljeni uvodni niz podžgal Brazilce

V spektaklu v Stožicah v uvodnem nizu skrajni domet, v nadaljnjih treh pa realno stanje slovenske reprezentance.

Objavljeno
10. september 2015 00.06
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Če je bil prvi niz sinočnjega odbojkarskega spektakla v Stožicah, kjer je gostovala prva svetovna velesila Brazilija, prikaz skrajnega dometa slovenske izbrane vrste, so jo naslednji trije vrnili na realna tla. Močno favorizirane goste je oddani uvodni niz podžgal do te mere, da so le zavihali rokave in dokazali, da niso zaman aktualni svetovni in olimpijski podprvaki.

Čeprav je prva reprezentanca sveta v Slovenijo prispela naravnost iz Francije, kjer je merila moči z letošnjo zmagovalko svetovne lige (pred tem je zavila še v ZDA), je tudi o sinočnjih tekmecih govorila zgolj z izbranimi besedami, skupni imenovalec vseh napovedi pa je bil, da domača izbrana vrsta igrá kot prerojena, odkar je na selektorski stolček sédel nekdanji igralski bog, Italijan Andrea Giani. To je bila obljuba za stožiške gledalce, ki so torej upravičeno pričakovali motivirano in angažirano Brazilijo. A po drugi strani kajpak tudi utrujeno, zato je sloviti selektor Bernardinho nekaj vrhunskim obrazom celo odmeril oddih (Murilo, Eder, Raphael), nekatere pa uvodoma pustil na klopi (Leandro, Isac, Lipe, Renan).

Očitno je bil uvodni niz za favorizirane goste šele ogrevanje. Slovenci so s srčno in potrpežljivo igro držali korak z njimi in kljub zaostanku treh točk ob drugem tehičnem odmoru niso vrgli puške v koruzo, temveč grizli do konca, izenačili na 21. točki, se po zaslugi zelo razigranega Klemna Čebulja dokopali celo do vodstva, ki ga niso več izpustili iz rok. Brazilci so jim tretjino točk, kar osem, podarili z neuspešnimi servisi, predvsem pa se je izkazala sprejemalska dvojica – ob Čebulju še kapetan Tine Urnaut –, ki je nadomestila učinek manj opaznega korektorja Mitje Gasparinija.

Seveda so sloviti Bernardinhovi izbranci stisnjenih zob pogoltnili izgubljeni niz, ki pa jih je še dodatno podžgal, da so stožiškim tribunam v drugem delu nazorno manifestirali, kako se igrá odbojka na najvišji možni ravni, kakršne na slovenskih parketih res ni videti vsak dan. Predvsem pa so povsem odrezali domači napad, ki je bil v prvem nizu kar 62-odstotno uspešen, v drugem zgolj 22-odstotno, in to kljub solidnemu sprejemu. Gostje so vodili že s 24:16, nato pa so jim misli hipec prezgodaj ušle na klop, kar so gostitelji izkoristili in nekoliko ublažili poraz.

Tretji niz je bil spet nekoliko bolj izenačen, izid je bil nazadnje poravnan na 16. točki, nato pa je k servisu stopil živalsko skočni Lucarelli, primazal as in napravil neulovljivo razliko. Samo v tem delu je prispeval 6 točk, Evandro, ki je sicer šele četrti korektor brazilske izbrane vrste, pa še dve več. Slovenski napad je bil paraliziran, pa čeravno je imela Gianijeva četa precej uspešnejši sprejem od tekmeca. Zadnji del je bil le še formalnost, našim fantom je zmanjkalo domišljije, delovali so upehano in brezvoljno, žoga nikakor ni hotel na nasprotno stran mreže, nekaj več želje je pokazal le Gasparini, kar pa je bilo veliko premalo. Danes bo v Stožicah na sporedu še drugi medsebojni obračun, le da tokrat za zaprtimi vrati.

Klemen Čebulj, najboljši slovenski posameznik na tekmi: »Zadnji trije nizi so pokazali realno stanje naše trenutne pripravljenosti. Če bi bili tudi mi že v takšnem tekmovalnem ritmu, kot so Brazilci, bi se lahko razpletlo tudi malenkost drugače. Tekmeci so odlično odigrali kombinacijo bloka in obrambe, česar niso polovili z blokom, so ujeli v obrambi in zaključili s protinapadom. Preskok od evropske lige do Brazilije je res izjemen, a je dejstvo, da takšne dvoboje potrebujemo, saj moramo do evropskega prvenstva storiti še korak naprej.«