Selektor je želje raje prepustil dedku Mrazu

Na evropskem prvenstvu v veslanju bosta nastopila dvojni dvojec Fistravec-Zupan in lahki skifist Rajko Hrvat.

Objavljeno
26. maj 2015 20.39
Rajko Hrvat na Bledu, 21. maja 2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Pred slovenskimi veslači je prvi vrhunec sezone, saj jih konec tedna na Poljskem čaka evropsko prvenstvo, ki ga reprezentance, resda nejevoljno, počasi le jemljejo za svojega. Času in razmeram primerno bosta Slovenijo zastopali le dve posadki, ob Rajku Hrvatu, srebrnemu z nedavnega Bleda, še novonastali dvojni dvojec Gašper Fistravec-Janez Zupan.

Pri Veslaški zvezi Slovenije, ki še ni potegnila črte pod izplen domačega svetovnega pokala z začetka meseca, a zatrjuje, da rdečih številk ne bo, letos nimajo večjih težav z logistiko pri selitvi večjega števila reprezentantov, saj je tudi krog kandidatov zelo majhen. Zato so se minuli konec tedna še kako razveselili uspeha mladinskega dvojnega dvojca Miha Aljančič-Nik Krebs, ki je bil bronast na EP in je ena od svetlih točk slovenske veslaške prihodnosti. Potihem namreč pri VZS upajo, da bi si zagotovili celo stalni termin v koledarju veslaškega svetovnega pokala, res pa je, da prijave za leto 2018 do 31. t. m. vseeno ne bodo oddali, marveč nameravajo počakati na prvi razplet natečaja in ob ugodnem »vetru« priložnost izkoristiti naknadno. Bi jim pa ob tem prišlo še kako prav, če bi birokratskim dejavnostim sledili tudi rezultati z vode.

Medtem ko se je Fistravec na uvodni tekmi za svetovni pokal še pomeril med skifisti, je bilo namreč že ob koncu blejskega konca tedna jasno, da ga za EP čaka selitev v večji čoln. Z Janezom Zupanom sta se namreč že pred aprilsko regato kot najboljša posameznika za kratek čas preizkusila v dvojnem dvojcu in pustila dober vtis, a je selektor Dušan Jurše veslače še nekaj časa nato zadržal v najmanjših čolnih. Zdaj ima blejsko-mariborska naveza za seboj dobrih 10 dni treninga, njun optimizem pa je kar nalezljiv, četudi ni šlo brez manjših zapletov. Zupana je namreč najprej zvila manjša viroza, Fistravca pa je zadnje dni spet napadla alergija na cvetni prah. Zatrjujeta, da zato njuni treningi niso trpeli ter da sta se v čolnu zelo dobro ujela.

»Dvojnega dvojca smo se resno lotili po tekmi na Bledu, imamo pa pri njima nepopisan list papirja, saj doslej še nista sodelovala v tem čolnu. Za zdaj so mi kažipot njuni rezultati s treningov, a na podlagi tega ne morem napovedovati njune uspešnosti na EP, cilje raje prepuščam športnikom,« je dejal Jurše in v šali pozneje dodal, da so želje bolj primerne za dedka Mraza, vsekakor pa mu bo razplet v Poznanu pomagal pri nadaljnjem kadrovanju v reprezentanci. Sam je imel seveda dvojec najbolj pod drobnogledom, Hrvat se namreč pripravlja pod taktirko svojega trenerja Iztoka Butinarja, s katerim sta se ravno tako takoj po Bledu preselila na priprave v Maribor.

Primorec pa ima glede na uspešen nastop z Bleda seveda drugačno izhodišče in tudi ambicije, zanj je finale prvi izziv, potihem pa bi rad naskočil tudi uvrstitev na zmagovalnem odru. »Tekma na Blejskem jezeru je bila v tistem trenutku za Rajka optimalna, s podobno tekmo oziroma manjšim napredkom pa bi morda lahko prehitel tudi uvodnega zmagovalca sezone Lukaša Babača,« je prepričan Butinar. V kratkem času od velikega uspeha sta poskusila predvsem popraviti največjo Primorčevo hibo, štart, posvečala pa sta se tudi nastopu v srednjem delu proge. Hrvat je odločen, da ne bo v ničemer menjal taktike, ki mu je prinesla uspeh na Bledu in ga zapisala med redke slovenske veslače, ki se ponašajo s kolajno s posamezne tekme za svetovni pokal.