Senzacija v Mariboru: ACH Volley brez pokalnega finala

V jutrišnjem finalu slovenskega odbojkarskega pokala za moške se bosta pomerila Calcit Volleyball in Salonit.

Objavljeno
26. januar 2014 19.19
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Maribor - Odbojkarji kamniškega Calcita Volleyballa so v prvi polfinalni tekmi slovenskega pokala, zaključni turnir danes in jutri gosti mariborska dvorana Tabor, zrežirali popolno senzacijo, potem ko so s 3:1 (23, -28, 23, 21) odpravili nespornega favorita za novo pokalno lovoriko, ljubljanski ACH Volley. Očitno je, da so se nakopičene (predvsem finančne) težave v taboru državnih prvakov prenesle tudi na parket, kar so znali Kamničani, ki so se pred dnevi prebili tudi v četrtfinale evropskega pokala challenge, izkoristiti in povsem nenadejano napredovati v jutrišnji finale (ob 17.30), kjer jih čaka Salonit, ki je v drugem polfinalnem obračunu s 3:1 (-19, 22, 17, 27) odpravil gostitelja turnirja Lunos Maribor.

Varovanci trenerja Marka Brumna bi lahko odpihnili Ljubljančane celo brez izgubljenega niza, saj so tudi v drugem delu že udobno vodili (z 11:6), nato pa tekmecem, ki so blesteli predvsem pri bloku, dopustili preobrat (15:19), s katerim so izvlekli vsaj častni niz. Zadnjo točko v nizu za 30:28 je kar z zabijanjem dosegel podajalec Gregor Ropret. Vendar pa so v nadaljevanju Kamničani, ki so predvsem delali precej manj lastnih napak od ACH Volleyja, nadaljevali v ritmu prvega niza in zrežirali senzacijo brez primere. Četa Luke Slabeta, ki je poskušal tekmečev pohod ustaviti tudi s tem, da je na parket poslal starosto Matijo Pleška, ki je dejansko poživil igro, pa bo morala po sedmih zaporednih lovorikah pokalno trofejo prepustiti drugemu.

»Moji fantje so igrali vrhunsko, bolje skorajda ne bi mogli. Morda so tekmeci dvoboj začeli prepričani o zmagi, a smo bili tokrat boljši. Držali smo se taktičnih dogovorov, na naši strani je bila tudi sreča. Ne glede na to, s kom bomo igrali v finalu, nam bo na nasprotni strani stalo neugodno moštvo, upam le, da moji varovanci danes niso porabili celotne zaloge moči,« je strnil trener Calcita Marko Brumen.

Manj razlogov za zadovoljstvo je imel mladi strokovnjak na klopi ACH Volleyja Luka Slabe: »Kamničani so bili boljši, srčno so se borili in rešili veliko navidez že izgubljenih žog. Nismo bili pravi, morda se je ta poraz moral zgoditi. Calcita nismo podcenjevali, nanj smo se pripravljali kot na najtežjega možnega nasprotnika na turnirju. Obe zasedbi se nista izkazali pri sprejemu, zato je bilo več igre na 'kolih', pri čemer so bili boljši Kamničani, ki so ves čas pritiskali tudi s servisom.«

ACH VOLLEY : CALCIT VOLLEYBALL 1:3 (-23, 28, -23, -21)

Maribor, dvorana Tabor, gledalcev 500, sodnika Seifried (Maribor) in D. Gril (Limbuš).

ACH Volley: Flajs 10, J. Pokeršnik 7, Bregant 20, Ropret 5, Fabjan (L), Mihalj 6, Vidič 6 - prva postava; Klobučar, Pleško 9, J. Brulec, M. Koncilja.

Calcit Volleyball: Hribar (L1), Novljan 9, D. Pokeršnik 12, Štembergar Zupan 17, Hrast 1, Stavbar, Kotnik 13 - prva postava; T. Štern 8, Kvas 1, Ribič (L2), Brus 9, Ž. Štern.

V drugem polfinalnem obračunu so Mariborčani resda bolje začeli in brez težav dobili prvi niz, dvoboj pa se je zlomil v drugem delu, v katerem je bil izid kar 18-krat izenačen, v končnici pa so potegnili Kanalci, ki so odtlej gospodarili na igrišču, v napadu pa leteli na krilih izjemno razpoloženih tujcev, v Desklah živečega Brazilca Israela in črnogorskega reprezentančnega sprejemalca Dejana Čabarkape, ki sta skupaj dosegla kar 41 od 65 lastnih točk Salonita.

Pri poražencih je bil v uvodnem nizu domala neustavljiv korektor Matej Mihajlovič (kar 8 točk), v nadaljevanju se je prebudil reprezentant Jan Planinc, ki je Mariborčane popeljal do prve zaključne žoge v četrtem nizu, ki pa je niso izkoristili, na drugi strani pa je še četrto akcijo zapored uspešno zaključil daleč najučinkovitejši mož na parketu Israel, ki je polovico tekme igral kot bloker, polovico pa kot korektor, odvisno pač, v kateri igralni liniji je bil.

Salonit bo v jutrišnjem finalu (prav na dan tekme bosta rojstni dan praznovala sprejemalec Jure Okroglič, 17 let, in korektor Ambrož Sirk, 23 let) lovil svojo osmo pokalno lovoriko, s katero bi se izenačil z ACH Volleyjem, zadnjo pa je osvojil že v sezoni 2003/04, ko je v finalu s 3:2 odpravil ravno kamniško zasedbo. Ta se je s pokalno trofejo doslej okitila enkrat samkrat, tik po prelomu tisočletja.

»Po dobljenem prvem nizu smo bili na pragu uspeha tudi v drugem, a smo potegnili kratko in se v igro vrnili šele v četrtem delu. V odločilnih trenutkih smo bili premalo zbrani,« je bil jedrnat domači kapetan in podajalec Iztok Žitnik, kapetan Salonita Dejan Čabarkapa pa je bil bolje razpoložen: »O zmagi so odločale malenkosti, naša vztrajnost, nepopustljivost. Ključno je bilo, da smo se po izgubljenem uvodnem nizu pobrali in z dobro igro zmagali. Finale bo nova zgodba.«

LUNOS MARIBOR : SALONIT 1:3 (19, -22, -17, -27)

Maribor, dvorana Tabor, gledalcev 600, sodnika Valentar (Prevalje) in Skudnik (Mežica).

Lunos Maribor: Šmitran 4, Vovk 7, Žitnik 2, Planinc 18, Škorc (L1), Mihajlovič 18, Detela 14 - prva postava; Mlakar 1, Plesec, Donik 3, Srpak, Dukarič (L2).

Salonit: Česnik 7, A. Kovačič (L), Israel 25, Sirk 7, Čabarkapa 16, Okroglič 8, Krivec 2 - prva postava; Šarič, Lazar, Marušič, Karnel in Mijatovič.