Šest slovenskih atletov na zimskem pokalu

Po dvoranskem svetovnem prvenstvu je pred vrati še vrhunec sezone za atlete metalce, evropski zimski pokal v Leirii.

Objavljeno
11. marec 2014 10.53
afp ATHLETICS-WORLD-2013-HAMMER
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Po koncu atletskega dvoranskega svetovnega prvenstva v Sopotu, na katerem je slovenska odprava vpisala po en finale, polfinale, državni rekord in izenačenje osebnega rekorda, je pred vrati še vrhunec sezone za atlete metalce, 14. evropski zimski pokal, ki ga bo v soboto in nedeljo gostila portugalska Leiria. Naše barve bodo zastopali Martina Ratej, Barbara Špiler, Veronika Domjan, Blaž Zupančič, Matija Kranjc in Matija Muhar.

Evropski zimski pokal je vsakoletno atletsko tekmovanje v suvanju krogle, metu diska, kopja in kladiva v članski kategoriji in med mlajšimi člani (U23). Zimski dogodek je zasnovan kot protiutež dejstvu, da na dvoranskih prvenstvih ne morejo spraviti pod streho vseh atletskih disciplin, metalcem pa služi tudi kot pokazatelj pripravljenosti za letno sezono, ki je pred vrati.

Na letošnjem pokalu pričakujejo tudi nekaj zvenečih imen svetovne atletike. Zanimiva bitka se obeta v članski konkurenci moškega meta kladiva med Madžarom Krisztianom Parsom in Poljakom Pavlom Fajdekom. V ženskem suvanju krogle bo Rusinja Jevgenija Kolodko poskušala ponoviti lansko zmago, kar pa ji bosta poskušali preprečiti Belorusija Alena Kopec in rojakinja Irina Tarasova.

SLOVENSKI PREDSTAVNIKI NA ZIMSKEM POKALU

Martina Ratej (Kladivar Celje) Državna rekorderka v metu kopja, ki je trenutno na lestvici EAA prva na stari celini z daljavo 62,70 metra, doseženo na državnem prvenstvu v Domžalah, v Leirii pričakuje met prek 63 metrov, kar je bil njen cilj zimske sezone.

Barbara Špiler (Brežice) Lanskoletna evropska podprvakinja v metu kladiva med mlajšimi članicami po besedah trenerja Vladimirja Keva trenira dobro in je pripravljena na mete okrog 68 metrov. Kaj bo to pomenilo z vidika uvrstitve, pa je veliko odvisno tudi od ostalih tekmovalk.

Veronika Domjan (Ptuj) O Veroniki, ki je pred nedavnim izboljšala 28 let star članski rekord v ženskem metu diska, je njen trener Gorazd Rajher dejal, da je sicer letos pričakoval tak rezultatski preskok, vendar pa je računal, da se bo zgodil šele maja. Veronika je pred pokalom dobro pripravljena in sproščena, njen glavni letošnji cilj pa je dober nastop na julijskem mladinskem svetovnem prvenstvu v Eugenu.

Blaž Zupančič (Mass Ljubljana) Za Blaža, ki je januarja kroglo sunil do osebnega rekorda (17,05), bo to po besedah trenerja Lovra Umeka prva tekma po poškodbi prsta. Rezultat je torej težko napovedati, njegov cilj pa je približanje najboljšemu letošnjemu rezultatu.

Matija Kranjc (Mass Ljubljana) O trenutni pripravljenosti pravi, da se njegovi meti kopja gibljejo med daljavama 75 in 77 metrov, kar rezultatsko pričakuje tudi na tekmi, obenem si želi izboljšati svoj najboljši dosežek z evropskih zimskih pokalov.

Matija Muhar (Kranj) Lanskoletni svetovni prvak med mlajšimi mladinci v metu kopja v Donjecku je pred odhodom na Portugalsko poudaril, da si želi ponovitve letošnjega najboljšega rezultata in meri na met med 72 in 73 metri. Po besedah trenerja Jožeta Satlerja je Matija sicer sredi polnega treninga za mladinsko svetovno prvenstvo v Eugenu.