Šesta Žbogarjeva kolajna na EP, četrta v finnu

Najboljši slovenski jadralec je bil že 28., a je s sijajnimi predstavami v zadnjih treh dneh osvojil 2. mesto med Evropejci.

Objavljeno
18. maj 2015 01.58
V. D., šport
V. D., šport
Split – Vasilij Žbogar je na odprtem EP v Splitu kot drugi Evropejec osvojil tretje mesto. Takšna so pač unikatna pravila razreda finn, v katerem evropske kolajne delijo tudi Novozelandcem in Avstralcem. Pravila naj bi do prihodnjega leta spremenili. Kakorkoli že, Žbogar je že šestič osvojil odličje na EP, četrtič zapored pa v razredu finn.

Devetintridesetletni Izolan je na EP naredil pravi podvig. Po zanj zelo slabem začetku je v tretji regati padel na 28. mesto, za Novozelandcem Joshuo Juniorjem pa je zaostajal že za 34 točk. Ker je bil bolan (viroza), je kazalo, da s četrto kolajno ne bo nič. Drugi dan je razmišljal, da bi odstopil. »Bil sem brez energije. Imel sem vročino in glavobol, tako da se nisem mogel osredotočiti na jadranje. Nisem tekmoval, ampak samo jadral. Na morju me je zadržala misel na vse ljudi, ki se trudijo okrog mene, da dobro jadram. Rekel sem si, da bom jadral, dokler bom imel moč. Energija se je začela tretji tekmovalni dan vračati, tako da sem na koncu spet jadral tako, kot zmorem,« je pojasnil težave, o katerih vse do konca EP sploh ni govoril.

Kako dobro je Žbogar v zelo spremenljivem vetru jadral v drugem delu prvenstva, najbolje pove seštevek točk. Od evropskega prvaka Ivana Kljakovića-Gaspića je bil boljši za 9, od srebrnega Novozelandca Juniorja pa 21 točk.

Na novinarsko vprašanje, ali slabi rezultati v prvih dveh dneh pomenijo tudi to, da se jadrnica v slabem vetru odziva slabše, je odgovoril, da je bil sam kriv za uvrstitve od 12. do 36. mesta. »Oprema – jadrnica in jadra – je odlična. Z lahkim oziroma šibkim vetrom nimam težav. Prepričan sem, da imam dobro roko,« nima pomislekov o jadrnici.

V Splitu je bil sicer prvi s svetovne lestvice Edward Wright, od najboljših pa sta manjkala le Britanec Gilles Scott in Francoz Jonathan Lobert. Ta čas preizkušata regatno polje na prizorišču olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Žbogar bo razmere v Riu spoznal avgusta na predolimpijski regati, na naslednji tekmi svetovnega pokala v Weymouthu v Angliji pa ne bo tekmoval. »Razmišljal sem, kaj naj izpustim – EP ali Weymouth. Na koncu sem se odločil, da bom nastopil na EP, ker sem branil srebrno kolajno. Dejstvo je pač, da pri 39 letih nimam več tako dobre regeneracije, kot sem jo imel nekoč. Osredotočil se bom na svetovno prvenstvo,« je povedal o nadaljevanju sezone drugi evropski jadralec razreda finn.

Razmere za jadranje so bile letos v Splitu zelo zahtevne, tako da so imeli vsi slabe dneve. Žbogar je najbolje jadral takrat, ko je je bilo to najbolj potrebno, od pete do sedme regate, ko se je z 18. mesta v skupnem seštevku prebil na tretje. Finalna regata za kolajne je bila nekakšen seštevek vsega tedna. Žbogar je osvojil drugo mesto in potrdil bron. Tudi evropski prvak Kljaković-Gaspić je bil na začetku v hudih škripcih, a se je pobral. Tako kot slovenski as je tudi on naredil nekaj napak, a je ohranil mirno kri. Bil je potrpežljiv in čakal na svoje trenutke. Dočakal jih je nekolikanj prej kot Žbogar, predvsem pa je bil bolj stalen.

Odličen je bil tudi Rus Arkadij Kistanov, ki je bil v regati za kolajne edini tekmec Žbogarju za bron. Na koncu je osvojil naslov mladinskega evropskega prvaka.