Sezono odprli s točko, enako bi jo radi tudi zaprli

Za konec skupinskega dela odbojkarske lige prvakov danes (ob 17. uri) v Stožicah pri ACH Volleyju gostuje vodilna Modena.

Objavljeno
01. marec 2017 00.15
Žiga Štern,Ljubljana Slovenija 04.11.2016 [Odbojka]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Odbojkarji ACH Volleyja so veliki Modeni v skupinskem delu lige prvakov edini odščipnili točko, že uvodoma so se na gostovanju odlično upirali kar pet nizov. Danes si bosta moštvi še enkrat stali na nasprotnih straneh mreže, le da (ob 17. uri) v Stožicah, kjer bi se slovenski šampioni radi dostojno poslovili od evropske klubske elite.

Od prejšnjega dvoboja na Miklavževo v Italiji sta se moštvi nekoliko spremenili. V vrstah ACH Volleyja ni več ameriškega sprejemalca Alexa Slaughta, ki ni prinesel pričakovane dodane vrednosti, Žige Donika, ki se kot posojen odbojkar kali v matičnem Mariboru, in pomočnika trenerja Tadeja Boženka, ki se je kot igralec vrnil k SIP Šempetru. Pri Modeni so v prvi vrsti zamenjali trenerja; kontroverznega Roberta Piazzo, omenjajo ga celo kot možnega novega slovenskega selektorja, je začasno nadomestil kar njegov dovčerajšnji asistent Lorenzo Tubertini, v kadru ni več ameriškega sprejemalca Briana Cooka, se je pa zato iz Irana na »škorenj« vrnil v Zagrebu rojeni dolgoletni italijanski reprezentančni podajalec Dragan Travica (tudi njegov oče Ljubomir je med kandidati za slovenskega selektorja).

Modeni prvega mesta v skupini ne more vzeti nič več, danes bo igrala le še za čast. S kakšno postavo, je izključno njen problem, se strinjajo v ljubljanskem taboru, v katerem se bodo pripravili na tekmeca v najmočnejši različici, v kakršni je pred dnevi v domačem prvoligaškem obračunu odpravil Piacenzo. In v kakršni je navsezadnje tudi nastopil v prvem medsebojnem obračunu, v katerem so se oranžni zmaji nenadejano veselili velike točke, ki je namigovala na to, da bi se varovanci trenerja Zorana Kedačiča morda lahko celo vmešali v bitko za izločilne boje. Ni se izšlo, odtlej so vpisali le še dve domači točki proti Craiovi.

»Tekmeca ni potrebno preveč predstavljati, vsi ga že poznamo. Poskusili bomo ponoviti kakovostno tekmo iz Modene, ne bomo se ozirali na morebitno nasprotnikovo kalkuliranje, temveč se bomo pripravili na njegovo udarno postavo. Dejstvo, da smo zadnji na lestvici, ne bo spremenilo ničesar, liga prvakov je sama po sebi zadosti velika motivacija,« je poudaril Kedačič, kapetan Andrej Flajs pa ga je dopolnil: »Ta čas smo v zelo dobri formi, tudi zdravstvene težave v kadru so že preteklost. V preteklosti se je v Stožicah kakšna italijanska ekipa že opekla, če ni igrala na polno.«

Zanimiv bo tudi pogled ob parket, saj utegne biti med navzočimi novi selektor moške izbrane vrste, ki – vsaj javno – še nima imena, lahko pa bi se že na lastne oči prepričal o kakovosti (vsaj) petih reprezentantov – Jana Kozamernika, Žige Šterna, Janija Kovačiča, Jana Pokeršnika in Dika Puriča. Predhodnik, odlični Italijan Andrea Giani, se je prav tako na domači tekmi ACH Volleyja v ligi prvakov v Stožicah (proti Skra Belchatowu) poslovil od slovenskega občinstva, preden se je preselil v Nemčijo.