Šilc in Belakova do skupnih zmag v svetovnem pokalu

Žiga Šilc je na finalu sv. pokala v Osijeku slavil skupno zmago na parterju, Teja Belak skupna zmagovalka na preskoku.

Objavljeno
19. september 2015 21.54
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Osijek - Slovenski telovadci so prvi finalni dan zadnjega svetovnega pokala v sezoni v Osijeku trikrat stali na stopničkah.

Najbolj se je izkazal Žiga Šilc, ki je bil drugi na parterju in si priboril tudi skupno zmago, ki si jo je delil s Hrvatom Tomislavom Markovićem.

Teja Belak je bila na preskoku osma, a si kljub temu izborila skupno prvo mesto, ki si ga je razdelila z Uzbekistanko Oksano Čusovitino.

Tekmo na parterju je dobil Izraelec Artem Dolgopyat (14,800), Šilc je bil drugi (14,775), tretji Mehičan Daniel Corral (14,725). Ljubljančan je tako v skupnem seštevku ujel zaostanek do vodilnega Markovića, ki je domačo tekmo sklenil v kvalifikacijah, Slovenec in Hrvat sta oba dobila pokal za končno prvo mesto. Šilc je sicer dobro nastopil na zadnjih treh tekmah svetovnega pokala, na vseh je končal na stopničkah; tretji je bil v Varni, drugi v Anadii in še enkrat drugi v Osijeku.

»Dobro je šlo, super je šlo. Zelo sem zadovoljen z rezultatom. Današnja sestava se mi je zdela skoraj identična tisti od predvčerajšnjim. Tako kot smo trenirali. Takole imamo. Čisto zraven smo bili. To sem šele potem videl. Mogoče se mi je manjša napaka pripetila na drugi diagonali. Imel sem malo drugačen načrt. Ni se izšlo. Isto kot v kvalifikacijah bi moral dodati pol obrata, pa se ni izšlo. Sem se pa obakrat dobro izvlekel in se ni dosti opazilo. Tako kot smo začeli slabše, se je sezona končala zelo dobro. Bolje se skoraj ne bi mogla. Le prvega mesta še nimamo. To nam ni usojeno. Upam, da pridem do njega v bližnji prihodnosti,« je povedal Šilc.

Belakovi skupna zmaga

Uro kasneje je nastopila Belakova na preskoku, ki pa se zaradi težav s poškodovano nogo ni borila za mesta pri vrhu, osvojila je osmo mesto.

Najboljša na današnji tekmi je bila sicer Portoričanka Paula Mejias Rodriguez (14,125), drugo mesto je osvojila Madžarka Boglarka Devai (14,088), tretjega Čilenka Franchesca Santi (13,988), Belakova je bila osma z oceno 13,338.

Če Belakova ni bila zadovoljna z današnjo uvrstitvijo, pa ji je bila v tolažbo skupna zmaga na parterju. Letos je v Cottbusu in Dohi osvojila tretje mesto, v Ljubljani in Varni je bila druga. Sezono je končala na prvem mestu, ki si ga je razdelila z uzbekistansko veteranko, ki na Hrvaškem ni tekmovala. Ljubljančanka je skupno zmago slavila četrtič, pred tem je bila prva v letih 2011, 2012 in 2014.

»Se obremenjujem z osmim mestom, ker sem letos na vseh tekmah zelo dobro tekmovala, nikoli pa ni bilo dovolj za prvo mesto, medtem ko bi na tej tekmi takšna povprečja kot na prejšnjih zadostovala za prvo mesto. Sem pa zadovoljna, da sem stisnila zobe in kljub bolečinam v nogi tekmovala. Na ogrevanju sicer nisem poizkusila težkih skokov zaradi bolečine, kar pa se je na koncu na žalost končalo s padcem,« je dejala Belakova.

V nedeljo bo v Osijeku še en slovenski nastop, v finalu na gredi bo tekmovala Tjaša Kysselef.