Velenškova bo šla na polno, potem pa bo, kar bo

Na judoističnem SP v Astani pet Slovencev. Ob Tini Trstenjak bron iz Čeljabinska '14 brani tudi Ana Velenšek.

Objavljeno
23. avgust 2015 16.16
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Ob Tini Trstenjak, v kategoriji do 63 kilogramov že dober mesec št. 1 na lestvici Mednarodne judoistične zveze (IJF), o kateri je bilo v zadnjih tednih zavoljo zapleta glede obljubljene službe v Slovenski vojski prelito že veliko črnila, bo na svetovnem prvenstvu v Astani bronasto kolajno iz Čeljabinska '14 branila tudi Ana Velenšek. Tudi zaradi nje bo 24-letnica iz Šmartnega v Rožni dolini ta petek v širšem krogu favoritinj.

V to vlogo Velenškovo ob visokem tretjem mestu na svetovni jakostni lestvici v kategoriji do 78 kilogramov, na kateri sta pred njo le Američanka Kayla Harrison (olimpijska prvakinja iz Londona '12) ter Francozinja Audrey Tcheumeo (svetovna prvakinja iz Pariza '11 in podprvakinja iz Čeljabinska '14), postavljajo tudi letošnji odlični dosežki. Tako si je na turnirjih za veliko nagrado izbojevala tri odličja, zlato v Zagrebu ter srebrni v Düsseldorfu in Budimpešti, za nameček je bila pred slabima dvema mesecema še tretja na krstnih evropskih igrah v Bakuju.

»Težko rečem, kakšna je zdaj moja forma, se pa v tako kratkem obdobju zagotovo ni enostavno optimalno pripraviti za dva vrhunca. A z dobrim trenerjem, kakršen je Marjan Fabjan, ki dobro ve, kaj počne, je tudi to mogoče,« je judoistka kluba Z'dežele Sankaku pohvalila program priprav, ki ga je sestavil celjski strokovnjak, sicer selektor naše ženske reprezentance v judu in strokovni direktor pri Judo zvezi Slovenije (JZS).

Ker je svetovno prvenstvo največja tekma pred olimpijskimi igrami prihodnje leto v Riu de Janeiru, kar potrjuje tudi nagradni sklad v višini 300.000 ameriških dolarjev (zmagovalci bodo prejeli po 7200 $), bo konkurenca v Astani izjemna. V glavno mesto Kazahstana so z redkimi izjemami pripotovali tako rekoč vsi, ki v tem japonskem borilnem športu kaj veljajo, zato bo seveda toliko težje doseči odmevno uvrstitev.

»Želim predvsem prikazati dobre borbe, kajti potem bo dober tudi rezultat. Rekla bom samo to, da bom šla na polno. Kar bo, pa bo,« je poudarila Velenškova in pristavila, da je eden od njenih ciljev ostati na svetovni lestvici do OI med četverico, saj bi bila tako v Riu ena od nosilk in bi tam v uvodnem krogu dobila lažjo nasprotnico. Z dobrim dosežkom v Astani, kjer bo mogoče osvojiti lepo bero točk v kvalifikacijah za OI, bi vsekakor naredila velik korak k uresničitvi tega načrta.

»Čeprav mi za zdaj dobro kaže, pa si ne smem privoščiti, da bi mi misli že uhajale proti Riu. Lahko se še namreč poškodujem in tako izpadem iz igre. No, upam, da do tega ne bo prišlo, saj bi bila potem v težavah,« je dala jasno vedeti, da se želi iz Kazahstana vrniti tudi zdrava.

Na vprašanje, s katero tekmico bi se, denimo, v finalu turnirja v Astani pomerila najraje, je odvrnila, da bi bilo na tako velikem tekmovanju napačno gledati tako daleč naprej. Kot pravi, je treba pač iti od borbe do borbe. Poleg tega bi tudi težko izpostavila glavno kandidatko za zlato lovoriko.

»Takšna prvenstva skoraj zmeraj izstrelijo kakšno presenečenje, na plano udarijo nova imena, nemalokrat se tudi zgodi, da katera od tistih, ki ji vnaprej pripisujejo največ možnosti za končno zmagoslavje, zgodaj izpade. Zaradi tega je res težko karkoli napovedovati. V moji kategoriji lahko vsaj deset judoistk osvoji kolajne, od teh pa jih gre lahko po moji oceni pet do šest do konca. Upam, da sem med njimi tudi sama,« si je še zaželela Velenškova, katere prva tekmica v petek bo sicer Rusinja Anastasija Dmitrijeva, ki se lahko pohvali že z ducatom kolajn v svetovnem pokalu.