Sladko-grenki začetek za MM

Atletinja Maruša Mišmaš naj bi se po poškodbi desnega gležnja vrnila v Rimu.

Objavljeno
11. maj 2015 19.38
Atleti pred odhodom na dvoransko EP. Ljubljana, 4. marec 2015.
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Miting diamantne lige v Dohi se je lani v zgodovino slovenske atletike zapisal kot prvi, na katerem je zmagala naša tekmovalka – Martina Ratej v metu kopja –, letošnji naj bi imel prav posebno mesto pri Maruši Mišmaš. V petek naj bi prvič nastopila na tej ravni tekmovanj, a ji je odhod v Katar preprečila poškodba desnega gležnja.

Potem ko je odlično opravila z zimsko sezono, v kateri je bila najboljša slovenska atletinja na evropskem dvoranskem prvenstvu v Pragi (8. mesto na 3000 m), je Mišmaševa v enakem slogu začela tudi na odprtem, na 3000 m z ovirami. Že v prvem nastopu, na mitingu v Bratislavi, je v močnem nalivu izpolnila normi za SP ter OI, in to kljub slabi konkurenci, posledično torej v svojem ritmu. Ta je bil dovolj celo za novi državni rekord (9:35,10), ne glede na to, da si je na zadnji vodni oviri zvila gleženj. Vedela je, da je na zelo dobri poti, zato je kljub močnim bolečinam vztrajala do konca, je pa seveda poškodba kar precej zasenčila rezultat. Dva zdravniška pregleda sta pokazala, da ne gre za zlom, je pa zvin zelo hud, tako da noge nekaj dni sploh ne sme obremenjevati – niti je ne bi mogla –, težave jo bodo stale vsaj deset dni treninga.

»Začetek je res grenko-sladek. Takšen rezultat sem sicer pričakovala, lahko bi tekla še celo hitreje, saj sem zelo dobro pripravljena, čutila sem, da je forma odlična, seveda pa sem zelo razočarana zavoljo tega, kar se mi je zgodilo na zadnji vodni oviri. Zelo mi je žal, da moram izpustiti miting v Dohi,« je dejala 20-letnica, ki jo je zastopnik že v Pragi razveselil z novico, da bo verjetno lahko nastopila na mitingih najvišje ravni, potem ko je na dvoranskem EP 3000 metrov pretekla pod devetimi minutami. »Tega nastopa sem se res veselila, saj gre za atletsko elito, to so sanje vsakega tekmovalca. Zame bi bila to nova stopnička v karieri, nova pomembna izkušnja. No, še vedno mi ostane Rim, nenazadnje pa si bom lahko tudi pošteno odpočila,« je skušala vsaj eno pozitivno stvar najti Mišmaševa, ki bo – če bo šlo okrevanje po načrtu – tako nastopila na naslednjem mitingu diamantne lige s to disciplino na sporedu, v začetku junija v Rimu. Veliko tekem tako ne bo prisiljena izpustiti, v bistvu le Doho, saj so se v ekipi po premisleku že vnaprej odločili, da preskočijo mednarodni miting v Ostravi (tu bo – mimogrede – nastopil Usain Bolt). Največji izzivi pa za Mišmaševo tako ali tako sledijo v drugi polovici leta, ko si želi zmagati na evropskem prvenstvu za mlajše člane, pomembno bo tudi SP v Pekingu, do konca sezone pa tudi računa, da bi državni rekord izboljšala še za približno pet sekund.