Slalomisti s štirimi odličji v žepu

Slovenska odprava se s SP v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane vrača z zlatim in tremi bronastimi odličji.

Objavljeno
21. julij 2013 23.41
uho_bozic
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Liptovsky Mikulaš - Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane na Slovaškem je slovenska vrsta končala s štirimi kolajnami. Po sobotnem bronu mladinske ekipe kajakašev so kanuisti med mlajšimi člani postali prvaki, kajakašice so bile bronaste, posamični bron pa je osvojil mladi kanuist Jakob Jeklin.

Zadnji dan prvenstva je slovenska ekipa le pričakala posamično kolajno, ki si jo je priveslal mladi primorski kanuist Jakob Jeklin. Obetavni tekmovalec, ki letos prvič nastopa za mladinsko reprezentanco, saj je bil v lanski sezoni še premlad za nastope v tej konkurenci, je zelo dobro nastopil že v polfinalu, v finalu pa nato kljub štirim kazenskim sekundam prišel do bronaste kolajne. Zmagal je Francoz Cedric Joly, ki je s progo kot edini opravil brez dotikov, drugi pa je bil Čeh Lukaš Rohan.

Kolajna se je nasmihala tudi kanuistu Luki Božiču, ki je med mlajšimi člani zasedel četrto mesto. Kolajno mu je odnesel dotik prvih vrat, saj je bil Božič najhitrejši finalist, za zmagovalcem Patrikom Gajarskim s Slovaške pa je nato zaostal za 1,90 sekunde. V finalu je veslal tudi Anže Berčič, ki je bil na lanskem SP za mlajše člane v ZDA tretji. Tokrat je naredil preveč napak, naredil tri dotike in na koncu zasedel osmo mesto. Drugo mesto si je priveslal Čeh Martin Riha, tretji pa je bil Slovak Jerguš Badura.

Kanuisti do 23 let so bili uspešnejši v ekipni preizkušnji, kjer so dosegli daleč najhitrejši čas in kljub osmim kazenskim sekundam najbližje tekmece s Poljske prehiteli za več kot tri sekunde. To je drugi naslov svetovnega ekipnega prvaka med mlajšimi člani za Anžeta Berčiča in Jureta Lenarčiča, ki sta se zlate kolajne veselila že lani v Wisconsinu, za Luko Božiča pa je to prvo odličje v konkurenci mlajših članov med kanuisti. Na dosedanjih prvenstvih do 23 let je namreč osvajal kolajne v dvojcu skupaj s Sašom Taljatom, v ekipi kanuistov pa je tokrat zamenjal Blaža Cofa, ki je se naslova prvaka skupaj z Berčičem in Lenarčičem veselil lani. Bronasto kolajno so osvojili Francozi.

Do kolajne so priveslale tudi mlade kajakašice Neža Vrevc, Nina Bizjak in Alja Kozorog, ki so v ekipni vožnji, kjer so vse tekmovalke delale kar precej napak, osvojile bronasto odličje. H končnemu času so jim zaradi dotikov prišteli dodatnih šestnajst sekund. Zmagale so Čehinje, druge pa so bile Nemke.

V posamičnem finalu kajakašic do 23 let je veslala Ljubljančanka Eva Terčelj, ki je podobno kot Luka Božič med kanuisti brez kolajne ostala zaradi kazenskih sekund. Naredila je tri dotike, ki so jo potisnili na šesto mesto. Zmagala je Čehinja Katerina Kudejova, druga je bila Stefanie Horn, Italijanka, ki je bila srebrna tudi na članskem EP v Krakovu, tretja pa Nemka Lisa Fritsche. V konkurenci mladink, kjer Slovenija ni imela finalistke, je bila najboljša Čehinja Amalie Hilgertova, druga je bila Britanka Kimberley Woods, tretja pa Francozinja Camille Prigent.

Na ekipni tekmi sta veslali tudi ekipa kajakašic do 23 let, za katero so nastopile Eva Terčelj, Ajda Novak in Nina Bizjak, ter mladinska ekipa kanuistov. Slovenke so bile z 58 kazenskimi sekundami 12. Zmagale so Čehinje, druge so bile Nemke, tretje pa Rusinje. Mladi kanuisti Jakob Jeklin, Žiga Taljat in Blaž Zupan so zasedli deveto mesto. Zmagali so Slovaki pred Nemci in Francozi.

Prihodnje veliko tekmovanje slovenske reprezentante čaka že čez dva tedna, ko se bodo v francoskem Bourg St. Mauriceu merili za naslove evropskih prvakov v konkurenci mladincev in mlajših članov.