Slovenci bodo sami sebe težko presegli

Z izjemno lansko bero so slovenski kajakaši dvignili letvico za svetovni pokal v Tacnu, ki se danes začenja s kvalifikacijami.

Objavljeno
13. junij 2014 02.46
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Slovenski slalomisti so lani z užitkom dodajali nova poglavja v knjigo dosežkov, saj ne pomnijo, kdaj so nazadnje domačo tekmo za svetovni pokal končali z dvema posamičnima zmagama in še dvema 3. mestoma. S tem so si letvico visoko postavili tudi za letošnji Tacen, ki se bo s kvalifikacijami začel danes ob 9. uri, edini, ki zmage ne bo branil, pa je poškodovani Peter Kauzer.

Če so pred EP pred 14 dnevi še dokaj sramežljivo pogledovali proti sezoni, saj so bili pred prvim nastopom leta brez občutka, kako bodo odprli sezono, je pred Tacnom v reprezentanci vzdušje precej bolj ambiciozno. Direktor reprezentanc Andrej Jelenc je brez oklevanja pritrdil, da rezultati EP in uvodne tekme v Londonu kažejo, da je večina pripravljena poskrbeti za slavje ob Savi, najbolj pa val uspehov ta čas nosi olimpijski dvojec Luka Božič-Sašo Taljat, ki je v zadnjih letih razbil stereotip, da se v Sloveniji tej disciplini slabo piše. Na domačo tekmo, na kateri sta bila lani 3., sta Primorca prispela z bronom z EP in zmago v Londonu in napovedala, da bodo nekateri njuni navijači v počastitev njunih dosežkov v Ljubljano znova prikolesarili z Mosta na Soči.

»Oni se potrudijo na ta način, midva pa morava zato narediti vsaj dober rezultat,« se je šalil Taljat, ki s partnerjem nadvse uživa v (ne)pričakovanih rezultatih, ki sta jih načrtovala šele za poletje. »Z vsake velike tekme, na kateri sem letos štartal, sem prinesel kolajno. To je lep občutek, ampak realno takšne forme ne bova mogla vzdrževati skozi celotno sezono. Enkrat se bo zagotovo zalomilo,« pa je vseeno opozoril Božič, ki bo spet štartal tudi med kanuisti, med katerimi je že težko oceniti, kdo ima višje cilje. Anže Berčič je zmago slavil lani, a z uvodom v 2014. še ni najbolj zadovoljen, četudi niza finalne nastope, Benjamin Savšek, ki je zadnji dve leti z vsaj enega večjega tekmovanja letno prinesel odličje, pa v Tacnu, ki leži domala na njegovem dvorišču, še ni prebil meje pri vrhu. »Upam, da bo prišel moj čas. Počasi bi že lahko naredil kakšen dober rezultat,« je razkril svoje želje.

V zadnjih 14 dneh je opazno rasel, podobno kot kajakaš Janoš Peterlin, po zaslugi katerega Hrastnik ohranja vidno mesto na kajakaškem zemljevidu kljub Kauzerjevi poškodbi. Še kako se mu poznajo številne ure treningov v Franciji, kjer si je našel tudi srčno izbranko, in zdi se le vprašanje časa, kdaj bo prvič stopil tudi na zmagovalni oder. »Cilj je ohraniti dobre občutke na progi in prikazati čim boljši nastop. Če ne bi meril na to, bi bil neumen. Tako kot v Londonu se bom poskušal predvsem psihično dobro pripraviti na tekmo,« sicer ni razmetaval z besedami, družbo pa mu bosta delala tudi Martin Albreht, ki je sezono v Londonu takoj odprl s finalom, in novinec in debitant Martin Srebotnik, kateremu so pri KZS ponudili priložnost za štart, potem ko je moral Kauzer v bolniški stalež.

Pa ni edini, prvič to sezono bo ob Alji Kozorog nastopila tudi kanuistka Nina Bizjak, vrača se tudi Ajda Novak, četudi bosta v naslovnih vlogah spet Urša Kragelj in Eva Terčelj, ki trenirata v isti ekipi, a se kar enakovredno izmenjujeta v finalu. V Londonu si ga je priveslala Kragljeva, ki pa še vedno ni čisto prava po vseh lanskih težavah z ramo, četudi je poškodbo sanirala. »A Slovenci smo v Tacnu v prednosti, tako da se kljub pomanjkanju treninga veselim tekme,« je poudarila, da je London že povsem izbrisala iz spomina, četudi jo je sodniška odločitev o izpuščenih vraticah, s katero se ni strinjala, precej razjezila. V Tacnu se to ne bo ponovilo, je odločna.