Slovenci brez Tokiča nemočni

Namizni tenis: dekleta na EP v Jekaterinburgu presenetila, fantje nabirali izkušnje.

Objavljeno
01. oktober 2015 00.46
Trening z namiznoteniškim igralcem Janom Žibratom na Otočcu, 8. maja 2013
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Ekipni del namiznoteniškega EP v Rusiji se je, kar ob prejšnjih izvedbah ni bilo v navadi, za slovenska dekleta razpletel mnogo bolje kot za fante. Seveda je glavni razlog odsotnost prvega loparčka Bojana Tokiča, ki s teniškim komolcem ni želel tvegati, močno pomlajeno moštvo pa več od 25. mesta ni moglo iztržiti.

Še na predlanskem EP v Schwechatu je bila slovenska moška reprezentanca »stara« in prekaljena, na čelu so bili danes 34-letni Tokič, zdajšnji selektor Saš Lasan (44) in Uroš Slatinšek (36), mladi val je – ob rezervi Ludviku Perošlji – zastopal le 23-letni Prlek Jan Žibrat, ki mora po spletu okoliščin že letos v Jekaterinburgu nositi zastavo najizkušenejšega člana izbrane vrste. Ob njem sta namreč priložnost dobila najstnika, 18-letni Deni Kožul in še leto mlajši Darko Jorgič, ki pa sta v ekipnem delu več kot dostojno nosila majico z državnim grbom.

Že ko je Tokič napovedal, da v Rusijo ne bo potoval, je bilo jasno, da bi bilo preboj v »zgornji dom« iluzorno pričakovati. Morda bi se vendarle izšlo, če novopečeni bundesligaš Žibrat, od katerega je bilo pričakovati največ, ne bi toliko valoval v igri, saj je vpisal po štiri zmage in poraze. V Kožulovi statistiki so se prav tako znašle štiri zmage ob dveh porazih, Jorgič pa si zasluži čisto petico za kar sedem zmag ob zgolj dveh porazih. Nič čudnega, da ga je novopečeni selektor Lasan, ki je zamenjal Bojana Raka, med prvenstvom postavil za prvi reprezentančni lopar.

Lepo pa so presenetila dekleta, ki so končala na 19. mestu in bila za navdahnjene igre nagrajena s skokom v elitno skupino, ki je bila doslej rezervirana za 16 zasedb, po spremenjenih pravilih pa bo že v prihodnji evropski ligi, ki bo nadomestila sedanje ekipno EP, prostora za 20 reprezentanc. Vse tri Slovenke si zaslužijo pohvale: predvsem sveža legionarka Manca Fajmut, ki se seli v Nemčijo, je morala ob kar sedmih zmagah le enkrat na kolena. Alex Galič, ki se kali na akademiji Wernerja Schlagerja, je bila štirikrat uspešna in dvakrat ne, celo najmlajša, 17-letna Tamara Pavčnik, ni imela negativnega izplena (po 3 zmage in porazi).

Izbranke selektorke Vesne Ojsteršek Drnovšek so v šestih dvobojih le enkrat klecnile, premoč pa priznale močno favorizirani Španiji s tremi igralkami, ki so na svetovni jakostni lestvici rangirane do 121. mesta (Yanfei Shen, ki ji je Galičeva odščipnila niz, je celo 42. loparček sveta), medtem ko Slovenk niti ni v elitni dvestoterici. Našim dekletom je rejting pred posamičnim delom dvignil tudi dvakratni skalp Hrvatic, predvsem pa nepopustljive in srčne igre. »Dekleta so domala vse dvoboje odigrala vrhunsko, brez napak, visoko motivirano, borbeno, brez popuščanja,« je vtise strnila selektorka.