Slovenci izpolnili cilj in končali na tretjem mestu

Po porazu s Češko (0:11) jim mora iti za preboj na SP v Latviji na roke jutrišnji razplet ostalih kvalifikacijskih turnirjev.

Objavljeno
07. februar 2016 00.01
Janez Porenta
Janez Porenta

Škofja Loka - Slovenska reprezentanca v floorballu je domač kvalifikacijski turnir za nastop na decembrskem svetovnem prvenstvu v Latviji, ki je vsak dan v škofjeloško dvorano Poden privabil več kot 1000 privržencev, končala na tretjem mestu. Razkorak do dveh močno favoriziranih reprezentanc Češke in Norveške je pač še prevelik, da bi bilo mogoče upati na senzacijo, so se pa izbranci selektorja Gorazda Tomca prikazali v odlični luči, ugnali vse tri preostale nasprotnike in celo ostajajo v igri za svetovno prvenstvo. Ni pa njihova usoda več odvisna zgolj od njih samih, šele jutri bo namreč znano, kateri dve od štirih tretjeuvrščenih reprezentanc posameznih kvalifikacijskih turnirjev sta zbrali največ točk in si zagotovili vozovnici za Latvijo.

Za konec je slovenske navijače, ki so zvesto in glasno bodrili našo zasedbo s tribun, pričakala še poslastica z najmočnejšim tekmecem, kar jih je kadarkoli igralo na slovenskih tleh - tretjeuvrščeno s prejšnjega svetovnega prvenstva Češko, ki se lahko pohvali tudi z eno najmočnejših prvoligaških tekmovanj stare celine, v katerem si v majici praške Sparte kruh služi tudi Slovenec Luka Časar, ki so ga po koncu tokratnega turnirja tudi izbrali v idealno šesterko - ob treh Čehih, ki so ostali neporaženi, in dveh Norvežanih, ki so si z drugim mestom ravno tako zagotovili pot v Latvijo.

Češka je bila danes za gostitelje premočna in je zmagala z 11:0 (6:0, 2:0, 3:0), z izjemo prve polovice prve tretjine pa so Slovenci slovitim tekmecem nudili povsem dostojen odpor, ki ga žal niso znali kronati z vsaj častnim zadetkom iz 11 sproženih strelov v okvir vrat. Usodna je bila deseta minuta obračuna, ko je moral Benjamin Bajec, ki je sicer v celotnem dvoboju zbral 12 obramb, kar trikrat na hrbet v razmaku zgolj 34 sekund. Takšnih črnih minut si Tomčevi fantje v nadaljevanju niso privoščili več, dvoboj pa je minil v izjemno športnem duhu z eno samo dveminutno izključitvijo - na kazensko klop je moral v 28. minuti Čeh Milan Tomašik.

Za najboljša igralca svojih moštev so izbrali Tomaša Sykoro, ki je prispeval dva gola in eno podajo, in Anžeta Burnika, ki ima - podobno kot Časar - tudi že izkušnje z igranjem na Češkem. Gostje so še četrti dvoboj na turnirju dobili brez prejetega zadetka, edini, ki so se jim lahko precej dostojneje upirali, so bili Norvežani, ki so pokleknili z zgolj 3:5. V današnjem zadnjem kolu je skandinavski predstavnik odpravil Srbijo s 16:0, Italija pa je bila boljša od Liechtensteina z 8:1. »Pokazali smo, da smo ekipa z velikim srcem,« je komentiral selektorjev pomočnik Nejc Šega. Slovenci se bodo uvrstili na svetovno prvenstvo, če jutri v skupini 2 v Estoniji Avstrija premaga Dansko z vsaj tremi ali največ 20 zadetki razlike, v skupini 3 pa zadnjeuvrščena Velika Britanija odpravi Nemčijo z vsaj 14 zadetki naskoka.

Slovenija : Češka 0:11 (0:6, 0:2, 0:3)

Dvorana Poden, gledalcev 795, sodnika Veljović in Stevanović (oba Srb).

Strelci: 0:1 - Lukaš Kuncman (4.), 0:2 - Tomaš Sladky (Milan Tomašik, 10.), 0:3 - Tom Ondrušek (Martin Tokoš, 10.), 0:4 - Daniel Šebek (Vojtech Bagin, 10.), 0:5 - Radek Krajcigr (Vojtech Bagin, 13.), 0:6 - Tom Ondrušek (19.), 0:7 - Daniel Šebek (Michal Podhrasky, 35.), 0:8 - Patrik Suchanek (Tomaš Sladky, 38.), 0:9 - Lukaš Kuncman (Tomaš Sykora, 46.), 0:10 - Tomaš Sykora (Martin Tokoš, 48.), 0:11 - Tomaš Sykora (Tom Ondrušek, 52.).

Izključitve: Češka 2 minuti, Slovenija 0 minut.

Obrambe: David Rytych 11 (4+5+2); Benjamin Bajec 12 (6+1+5).

Najboljša: Tomaš Sykora; Anže Burnik.

SLOVENIJA: Benjamin Bajec, Peter Knific; Rok Korošec, Miha Pustavrh, Robert Košir, Luka Časar, Anže Burnik; Anže Lebinger, Matej Mesec, Sašo Bizjak, Luka Lavtar, Jan Stražišar; Blaž Kavčič, Anže Šneberger, Tilen Vehovec, Anže Pristavec, Miran Likar; Luka Šturm, Nik Oman, Gašper Triler. Trener: Gorazd Tomc; pomočnika: Janez Šubic, Nejc Šega; fizioterapevtka: Liza Juričan; vodja ekipe: Suzana Novak.

KONČNI VRSTNI RED: 1. Češka 10 točk, 2. Norveška 8, 3. Slovenija 6, 4. Srbija 4, 5. Italija 2, 6. Liechtenstein 0.

IDEALNA ŠESTERKA TURNIRJA: vratar Jan Binder, branilca Michal Podhrasky (oba Češka) in Daniel Gidske, napadalci Ketil Kronberg (oba Norveška), Luka Časar (Slovenija) in Martin Tokoš (Češka).