Osem slovenskih telovadcev v stožiški finale

Slovenski telovadci so zelo dobro opravili kvalifikacije domače tekme svetovnega pokala v Stožicah.

Objavljeno
08. april 2016 16.51
nedelo
M. Ž., J. P., STA
M. Ž., J. P., STA

Ljubljana - Slovenski telovadci so zelo uspešno nastopili v kvalifikacijah domače tekme svetovnega pokala v športni gimnastiki v Stožicah in si na dopoldanskih prvih štirih orodjih priborili sedem finalnih nastopov. Na parterju sta bila uspešna Rok Klavora in Žiga Šilc, na preskoku Teja Belak in Tjaša Kysselef, na dvovišinski bradlji Teja Belak in Ivana Kamnikar, na konju z ročaji pa Sašo Bertoncelj.

Na parterju je zelo suvereno nastopil Rok Klavora in prejel najboljšo oceno v štirinajstčlanski konkurenci (14,650), Šilc pa je bil drugi (14,250). Izven konkurence je nastopil Luka Terbovšek in prejel oceno 11,350. »Nisem opravil, kot znam, tega se zavedam. Finale bo nova tekma, nova zgodba, treba bo izvesti lepše. Moram si ogledati, kaj sem naredil narobe, in to popraviti. Pri prvi diagonali sem storil dolg poskok naprej. Navzven se napak ni opazilo, sam pa vem, kaj sem zmožen storiti, in vem, da je bila vaja slaba - precej manj lepa kot na prejšnjih tekmah,« je bil samokritičen Klavora.

»Od srca se mi je odvalil velik kamen, ker na treh preizkušnjah nisem prikazal ničesar. Vaje niso bile slabe, toda nisem dobil ocene. Verjetno so bile celo boljše od današnje, s katero nisem povsem zadovoljen. Več napak je bilo. Malo sem priredil vajo in šel bolj na 'ziher'. Tega sem se spomnil vmes, bolj ali manj se je ponesrečilo,« ravno tako ni bil zadovoljen Šilc.

Slovenki sta prvi dve mesti zasedli tudi na preskoku. Najboljša je bila Teja Belak z oceno 14,200, druga pa Tjaša Kysselef z oceno 13,950. »Vesela sem, da so se mi skoki posrečili, a lahko bi bilo še bolje. Upam, da bom jutri pokazala še več. Večjih napak ni bilo, manjše pač, ki jih želim odpraviti v finalu,« je strnila vtise Kysselefova.

Na dvovišinski bradlji je sodnike najbolj prepričala Islandka Dominiqua Belanyi (12,700). Na drugem mestu je kljub padcu pristala Teja Belak (12,100), Ivana Kamnikar pa je z dvema padcema zasedla osmo mesto (10,900).

Na konju z ročaji je bil najboljši Hrvat Robert Seligman (15,000). Izmed Slovencev je napredoval le Sašo Bertoncelj s sedmim mestom (13,750), Jure Pavlica je bil 14. (12,050), Luka Kišek pa je izven konkurence prejel oceno 13,800. »Letos se me drži sreča. Malo jo izzivam, ne bi je rad več. Vaja je bila katastrofalna, z njo nikakor ne morem biti zadovoljen, zato bom šel rahlo sklonjene glave ven. Se mi je pa izšlo, gledalci so se mi zahvalili, da sem kvalifikacije naredil zanimive,« je pojasnil Bertoncelj.

V popoldanskem delu kvalifikacij so bili uspešni še Alen Dimic na bradlji in drogu, Adela Šajn in Belakova na gredi ter Kysselefova in Belakova na parterju. Šajnova, ki se je prejšnji konec tedna v Cottbusu po dolgem času vrnila v svetovni pokal, je kvalifikacije končala pred vsemi (13,700), medtem ko je Belakova zasedla šesto mesto (12,750). »Pred domačimi navijači je vselej lepo tekmovati, po drugi strani pa je večji tudi pritisk, ker se želiš izkazati. Vesela sem, da se je izšlo. Finale je bil prvi cilj, v nedeljo pa se lahko zgodi marsikaj, saj imam še nekaj rezerve,« je pojasnila Adela.

Tudi na parterju bo imela Slovenija dve finalistki, obe sta prejeli oceno 12,900 in se druga za drugo zvrstili na šesto (Teja) in sedmo mesto (Tjaša). Belakova je s stoodstotnim izkupičkom nastopila na vseh štirih orodjih: »Zelo sem zadovoljna. Na preskok sem dobro pripravljena, na bradljo tudi, čeravno smo imela vsa dekleta težave z nastavitvijo. Gred je bila - z izjemo padca - odlična, parter nekoliko slabši, a vseeno boljši od pričakovanj.«

Zadnji slovenski predstavnik v kvalifikacijah je bil Dimic, ki se mu je posrečilo tako na bradlji (tretja ocena - 14,500) kot na drogu (druga ocena - 14,200). »Že na prejšnji tekmi sem bil blizu. Seskok se mi tedaj ni izšel, tokrat se mi je. Zadovoljen sem s prikazanim, a vem, da gre lahko še bolje. Na obeh orodjih sem se predstavil z lažjo vajo, v nedeljo bom šel na polno. Zaradi nedavne poškodbe stopala sem bil nekoliko previdnejši pri doskoku, sploh na bradlji, kjer sem malo poskakoval, na drogu pa pristal bolj na desno nogo.«