Slovenci po tretji zmagi na pragu SP v floorballu

Domača izbrana vrsta je v četrtem kvalifikacijskem dvoboju v Škofji Loki s 7:3 odpravila višje rangirano Srbijo.

Objavljeno
05. februar 2016 22.59
Janez Porenta
Janez Porenta

Škofja Loka - Slovenska reprezentanca v floorballu je storila verjetno ključni korak na poti na decembrsko svetovno prvenstvo v Latviji. Na domačem kvalifikacijskem turnirju v Škofji Loki, tamkajšnja dvorana Poden je bila spet premajhna za vse, ki so si želeli v živo ogledati izbrance selektorja Gorazda Tomca na delu (danes so bili na tribuni kar 804 gledalci), je namreč vpisala še tretjo zmago zapovrstjo. Po Liechtensteinu in Italiji je danes padla še Srbija, ki je na svetovni jakostni lestvici sicer višje rangirana, česar pa ni znala unovčiti na parketu, Slovenci so z odlično zadnjo tretjino suvereno zmagali s 7:3 (2:2, 2:1, 3:0).

S tem so si domala že zagotovili tretje mesto v svoji kvalifikacijski skupini, ki še ponuja možnost napredovanja na svetovno prvenstvo, na katerega se sicer neposredno uvrstita najboljši zasedbi iz vsake skupine. Jutri (ob 17. uri) jih sicer čaka še zadnji, toda najzahtevnejši možni zalogaj - vodilna in še neporažena Češka, ki je zagotovo najkakovostnejša ekipa, ki je kdaj nastopila na slovenskih parketih, navsezadnje je bronasta z zadnjega svetovnega prvenstva. »V svojih vrstah ima fante iz namočnejše švedske, češke in švicarske lige, videti bo torej mogoče mojstre na delu,« ob tem poudarja naš reprezentant, član slovite Sparte iz Prage Luka Časar.

V prvih dveh tretjinah je bil današnji obračun izenačen. Prvi so se sicer do vodstva dokopali gostje prek Alexandra Milovanovića, ki si kruh služi na Švedskem. Izključitev Nikole Jovanovića je v osmi minuti izkoristil Anže Burnik in zadel za izenačenje, Časar je povišal dve minuti pozneje, ko je imela Slovenija celo igralca manj na parketu, saj je moral na klop za kaznovanje Sašo Bizjak. Srbi so vrnili zgolj 27 sekund pozneje, ko je bil še v drugo uspešen Milovanović, moštvi sta torej na glavni odmor odšli poravnani (2:2).

V drugi tretjini so se najprej gostitelji odlepili z zadetkoma Burnika in Bizjaka, za nekaj razburljivosti je poskrbel branilec Robert Gocić, ki je omilil srbski zaostanek. Odločal je torej zadnji del, v njem pa so zadeli zgolj domači - najprej Rok Korošec z bombo z razdalje, nato Robert Košir, zmago pa je, kot že dan poprej proti Italiji, potrdil Časar, ki je zatresel prazno mrežo. Slovenski vratar Benjamin Bajec je zbral 25 obramb, njegov kolega med srbskimi vratnicami Peter Novaković, ki so ga izbrali za najboljšega v svojem moštvu, pa štiri manj. Najboljši v zmagovalni zasedbi je bil branilec udarne peterke Miha Pustavrh.

V drugi današnji tekmi na Podnu so Čehi zaklenili mrežo še Italijanom in zmagali s 13:0, Norvežani pa prav tako niso imeli težkega dela z Liechtensteinom, od katerega so bili prepričljivo boljši s kar 20:1.

SLOVENIJA : SRBIJA 7:3 (2:2, 2:1, 3:0)

Dvorana Poden, 804 gledalci, sodnika Lewis in Silvo (oba Finska).

Strelci: 0:1 - Alexander Milovanović (Enis Međedović, 4.), 1:1 - Anže Burnik (Anže Šneberger, 8./PP1), 2:1 - Luka Časar (Robert Košir, 10./SH1), 2:2 - Alexander Milovanović (Hynek Nikolić, 11./PP1), 3:2 - Anže Burnik (Luka Časar, 32.), 4:2 - Sašo Bizjak (Luka Lavtar, 37.), 4:3 - Robert Gocić (Arian Banda, 38.), 5:3 - Rok Korošec (Robert Košir, 52.), 6:3 - Robert Košir (Luka Časar, 56.), 7:3 - Luka Časar (59./EN).

Izključitve: Slovenija 6, Srbija 9 minut.

Obrambe: Benjamin Bajec 25 (6+7+12), Peter Novaković 21 (9+6+6).

Najboljša: Miha Pustavrh; Peter Novaković.

SLOVENIJA: Benjamin Bajec, Peter Knific; Rok Korošec, Miha Pustavrh (MVP), Anže Burnik, Luka Časar, Robert Košir; Matej Mesec, Anže Lebinger, Jan Stražišar, Luka Lavtar, Sašo Bizjak; Blaž Kavčič, Anže Šneberger, Miran Likar, Anže Pristavec, Tilen Vehovec; Gašper Triler, Luka Šturm, Nik Oman. Trener: Gorazd Tomc; pomočnika: Janez Šubic, Nejc Šega; fizioterapevtka: Liza Juričan; vodja ekipe: Suzana Novak.