Slovenci ponosno: svetovna liga, prihajamo!

Moška odbojkarska reprezentanca je v finalu evropske lige s 3:0 odpravila Makedonijo in se prebila med svetovno elito.

Objavljeno
14. avgust 2015 23.34
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Walbrzych - Slovenska reprezentančna odbojka se veseli enega največjih dosežkov doslej: člani pod vodstvom selektorja Andree Gianija so se z zmago v evropski ligi prvič v zgodovini prebili še stopničko višje, v svetovno ligo, ki je ena glavnih prelomnic v karieri slehernega odbojkarja. Naši fantje so bili namreč tudi v finalnem dvoboju na Poljskem za korak pred tekmeci, tokrat so s 3:0 (21, 20, 17) odpravili še Makedonce in poletno tekmovanje končali brez poraza in z zgolj eno oddano točko, ki so jo odščipnili Belorusi.

Za novega selektorja Gianija je to že drugi uspeh, odkar je maja prevzel vroči stolček od predhodnika Luke Slabeta. Najprej so njegovi izbranci v dodatnih kvalifikacijah odpravili Portugalce in se prebili na oktobrsko evropsko prvenstvo v Bolgariji in Italiji, zdaj pa so tudi prvič doslej zmagali v evropski ligi. Favoriti v tem tekmovanju so bili že lani, ko pa so jih psihično izpraznjene na levi nogi že v polfinalu ujeli Grki in jim preprečili pot med elito. Letos tekmeca, ki bi se enakovredno kosal z njimi, enostavno ni bilo.

Makedonci so v polfinalu nekoliko nenadejano brez oddanega niza odpravili favorizirano Estonijo, ki bi bila po prepričanju blokerja Alena Pajenka bolj neugoden finalni tekmec, saj ima višji blok od Makedonije. Ta je, kot že večji del evropske lige, vnovič igrala z dvema korektorjema, le da je selektor Žarko Ristoski Nikolo Gjorgieva prestavil na sprejemalski položaj in je bil zato dobrodošla tarča s slovenskega začetnega udarca. V Gianijevi četi je delovalo vse, še najbolj pa napad, ki ga niso znali tekmeci nikakor zaustaviti.

V vseh nizih so si Slovenci udobno prednost zagotovili že v prvih minutah, že po tradiciji pa jim jo je v takem primeru težko izmakniti iz rok. Nekaj črnih minut je bilo le v uvodnem nizu, ko so se tekmeci po udobnem zaostanku (11:17) približali zgolj na točko (21:22), nato pa so naši fantje na servis Alena Pajenka spet pritisnili na plin. Drugi in tretji niz sta bila odločena že dosti prej, zadnji dve točki finalnega obračuna je prispeval Klemen Čebulj. Prav on je bil tudi izbran za najboljšega sprejemalca sklepnega turnirja četverice, medtem ko je bil najboljši podajalec in najkoristnejši igralec turnirja Dejan Vinčič, ki se je ob prihodu novega selektorja Gianija mojstrsko vrnil v izbrano vrsto.

Slovenci so si torej zagotovili vozovnico za svetovno ligo, ki pa jim zavoljo prenovljenega tekmovalnega formata prihodnjo sezono še ne bo zagotavljala dvobojev z največjimi velesilami kova Brazilija, Rusija, ZDA, Italija ali Srbija, temveč s sebi primerljivimi reprezentancami z različnih celin. Kar pa seveda ne zmanjšuje izjemnega uspeha slovenske vrste, ki je v zadnjih šestih medsebojnih obračunih Makedonce ugnala že petič, predvsem pa manj kot dva meseca pred evropskim prvenstvom dokazala, da je mentalno pripravljena tudi tam storiti že dolgo želeni korak naprej in mešati štrene tudi najboljšim reprezentancam stare celine.

»Že na začetku reprezentančne akcije smo si postavili jasne cilje: najprej uvrstitev na evropsko prvenstvo, nato še v svetovno ligo. Še preden sem prevzel to ekipo, sem v fantih videl velik potencial, igralce z zelo dobro tehniko in veliko volje do dela. To sem izkoristil, delali smo zares trdo in veliko, obrestovalo se nam je. Vseh 15 igralcev, ki sem jih zbral za to akcijo, je na treningih konstantno napredovalo, dvanajst tistih, ki so bili na Poljskem, pa je pokazalo tisto, kar od njih pričakujem in zahtevam. Uspeh smo gradili iz tekme v tekmo, iz zmage v zmago. Imamo moštvo, ki sledi svojim ciljem - ne z besedami, temveč z dejanji na parketu,« je pod opravljeno potegnil črto selektor Andrea Giani.

Tretje mesto v letošnji evropski ligi so zasedli gostitelji sklepnega turnirja četverice Poljaki, ki so bili v malem finalu s 3:0 (22, 23, 20) boljši od povsem razglašenih Estoncev, ki se jim torej generalka pred oktobrskim evropskim prvenstvom v Bolgariji in Italiji ni posrečila, čeprav so ob Slovencih veljali za glavne favorite za končno zmago. Poljska je sicer letošnje poletno tekmovanje zvozila z zdesetkano in močno pomlajeno zasedbo, v kateri ni bilo udarnih članov iz svetovne lige.