Slovenci premagali svetovne prvake

Slovenski odbojkarji so na prvi pripravljalni tekmi pred SP premagali svetovne prvake Poljake.

Objavljeno
03. avgust 2017 09.41
N. Gr.
N. Gr.
Spal - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom, ki se bo konec avgusta začelo v Krakowu, premagala izbrano vrsto Poljske. Naši odbojkarji so bili od aktualnih svetovnih prvakov boljši s 3:2 (-21, 23, -21, 22, -12).

Reprezentanci sta se na prvi od treh predvidenih pripravljalnih tekem v Spalu srečali za zaprtimi vrati, obračun pa so bolje začeli gostitelji, ki so si do prvega tehničnega odmora priigrali minimalno prednost. Ob drugi prekinitvi so vodili za dve točki, s 16:14., a so slovenski odbojkarji nato prišli do preobrata in si s kar sedmimi točkami (Poljaki se dosegli le dve) zagotovili tri točke naskoka (21:18). Niz so nato dobili brez težav, s 25:21.

Tudi na začetku drugega niza so bili nekoliko prepričljivejši poljski odbojkarji, ki so povedli z 8:6, po vodstvu s 16:15 pa so dobro odigrali predvsem v obrambi in protinapadih ter varovancem Slobodana Kovača pobegnili za tri točke, na 21:18. Prednost je zadostovala, da so z zmago s 25:23 izid v nizih poravnali na 1:1.

Tretji niz je pripadel Slovencem, ki so pobudo prevzeli že na začetku in nato vodili od vse do konca ter se veselili prepričljive zmage s 25:21. Bolje so naši fantje začeli tudi četrti niz, a so bili od tekmecev boljši le za odtenek. Poljaki so namreč v nadaljevanju prišli do preobrata, pri vodstvu s 16:14 pa jim je uspela še serija petih zaporednih točk (21:14). Slovenski odbojkarji so se nato le nekoliko pobrali in se gostiteljem približali na le dve točki zaostanka, na 24:22, nato pa so Poljaki uspeli izsiliti še peti niz.

V slednjem so do prvega vidnejšega vodstva prvi prišli slovenski odbojkarji, ki so si priigrali prednost s 5:3 in nato še s 10:6 Poljaki se niso predali, zato se je razlika v nadaljevanju stopila, pri 12:10 pa so se naši fantje zbrali in se veselili zmage s 15:12.

Slovenski odbojkarji so bili od Poljakov boljši predvsem pri sprejemanju začetnih udarcev, več točk od tekmecev so dosegli tudi s servisom (8:4), medtem ko so gostitelji vknjižili 14, naši fantje pa 11 blokov.

Tine Urnaut, kapetan slovenske reprezentance: »Glede na to, da je bila to naša prva pripravljalna tekma, je bilo vse skupaj videti precej dobro. Sama igra je bila, kljub velikemu številu napak pri servisih, na dokaj visoki ravni. Vidi se, da imamo v igri še precej rezerve, predvsem v protinapadih. Danes smo si jih z dobrimi začetnimi udarci in dobro igro v bloku in obrambi priigrali veliko, a jih nato nismo izkoristili v taki meri, kot bi jih lahko. Ampak glede na to, da je to prva tekma po le desetih oz. štirinajstih dnevih priprav, je to dober začetek.«

Poljska: Popewczak, Muzaj 3, Konarski 18, Kaczmarek, Kurek 14, Szalpuk 11, Lemanski 7, Wojtaszek, Drzyzga 1, Lomacz, Kubiak, Sliwka, Kochanowski 1, Wisnewski 11, Zatorski, Beniek, Buszek 2, Bieniek.

Slovenija: Štern T. 6, Pajenk 8, Štern Ž. 4, Kozamernik 3, Šket 15, Gasparini 6, Vinčić 2, Štalekar 9, Koncilja 4, Kovačič, Toman, Ropret 4, Urnaut 18, Čebulj.