Slovenci prvič letos spomnili na lanski podvig

Izbranci Andree Gianija v polfinalu tretjega kakovostnega razreda svetovne lige Grkom niso oddali niti niza. Danes še z Nemci.

Objavljeno
02. julij 2016 01.50
11 Danijel Koncilja (SLO), (CRO), 18.7.2015, Maribor
Janez Porenta
Janez Porenta

Frankfurt – Podobno kot na lanskem EP, ko sprva niso blesteli, nato pa eno za drugo podirali vse ovire do finala, so si slovenski odbojkarji očitno zastavili pot tudi v letošnji svetovni ligi, zanje premierni. V skupinskem delu njihova igra ni bila prepričljiva, zaključni turnir četverice pa so začeli nabrušeni in z odliko. Grčija je padla brez osvojenega niza.

»Vse bo odvisno izključno od nas samih,« je pred odhodom v Frankfurt neprestano ponavljal slovenski selektor Andrea Giani. Grki so našim fantom v preteklosti prizadejali dva odmevna poraza: tisti preteklo nedeljo v zadnjem dvoboju rednega dela svetovne lige v Solunu ni bil posebno boleč, saj ni odločal o ničemer več, medtem ko je predlanski v polfinalu evropske lige Slovence še za leto dni oddaljil od druženja s svetovno elito. Gianijeva četa je bila odločena, da se za dve grenki epizodi oddolži v Nemčiji.

In res, prikazala je vrhunsko predstavo, s kakršno je navduševala lani v Sofiji. V slovenski igri ni bilo šibkega člena, imela je rep in glavo, začetni udarec je bil eksploziven, organizacija po zaslugi Dejana Vinčiča raznolika, napad učinkovit, povezava bloka in obrambe več kot spodobna. Naših fantov ni iz igre vrgla niti odsotnost standardnega prvega libera Janija Kovačiča, ki je še dan pred tekmo sodeloval na novinarski konferenci, nato pa malo pred polfinalom obležal v postelji, s čimer je – prvič na pomembnejši preizkušnji – priložnost v začetni postavi dobil prosti igralec Calcita Volleyballa Klemen Hribar.

Zgolj prvi niz je bil po izenačenosti vreden polfinalnega dvoboja svetovne lige. V njem so resda Slovenci ves čas vodili, a so jim Grki, čeravno so pri drugem tehničnem odmoru zaostajali že za štiri točke, vse do konca dihali za ovratnik. Le točka razlike je bila še pri izidu 23:22, nato pa je bloker Alen Pajenk z uspešno realiziranim penalom strl odpor Grkov. Zdelo se je, kot bi se zasedba Sotiriosa Drikosa po zamujeni uvodni priložnosti vdala, imela je ogromno težav pri sprejemu in nato pri prehodu v napad, ki je bil zgolj 41-odstoten, tekmečev pa kar 55-odstoten. Za nameček so poraženci zmogli pičla dva bloka, iz 60 poskusov pa niso primazali niti enega asa.

Pri Grkih se je po bolezni v zasedbo, kot je bilo napovedovano, vrnil prvi zvezdnik Mitar Đurić (na ta račun se je Andreas Fragkos s korektorskega preselil nazaj na sprejemalski položaj in iz prve postave izrinil Athanasiosa Protopsaltisa), ki je bil resda najučinkovitejši igralec tekme, a bil v napadu zgolj 38-odstotno uspešen.

»Fantje so bili ves dvoboj zbrani, privoščili so si izjemno malo napak, upoštevali vse dogovore. Za nas je to že tretji finale v dveh letih, kar je zelo pomembno za samozavest, ekipni duh in nadaljnje delo,« je strnil misli selektor Giani.

Danes (ob 17.10) Slovence čaka še zadnja ovira na poti v višji, drugi kakovostni razred svetovne lige – Nemčija, ena od tistih evropskih velesil, ki jih naši fantje doslej še niso spravili na kolena. Tokrat se zdi še najbolj premagljiva, saj selektor Vital Heynen v primerjavi z lanskim EP tokrat ne more računati na oba tedanja libera in korektorja ter na udarno sprejemalsko navezo Denisa Kaliberde in Sebastiana Schwarza. V polfinalu je brez oddanega niza odpravila senzacionalno zasedbo Tajvana.

Svetovna liga, polfinale zaključnega turnirja tretjega kakovostnega razreda

Slovenija - Grčija 3:0 (22, 20, 16)

Slovenija: Štern, Pajenk 6, Šket, Gasparini 12, Hribar, Vinčić 3, Štalekar, Koncilja 8, Klobučar, Ropret 2, Urnaut 9, Čebulj 6.

Grčija: Đurić 13, Gkaras, Papalexiou, Terzis, Stivachtis 1, Petreas 3, Zisis, Andreadis 6, Koumentakis 6, Roumeliotakis, Smaragdis, Dalakouras, Fragkos 6, Protopsaltis 2, Aspiotis.

--------------------------------------

Nemčija - Tajvan 3:0 (16, 19, 22)