Slovenci tudi z rezervisti korak pred tekmeci

Odbojka: izbranci selektorja Andree Gianija so si že pred zadnjima dvobojema z Grki zagotovili nastop na F4 evropske lige.

Objavljeno
02. avgust 2015 16.38
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Ne glede na to, kako se bosta razpletla zadnja mariborska obračuna rednega dela skupine B z glavnimi tekmeci Grki, je že jasno, da so se slovenski odbojkarji uvrstili na sklepni turnir četverice evropske lige. Osnovni cilj je torej dosežen, drugi – skupna zmaga in preboj v svetovno ligo – še ostaja izziv.

Če ga v to ne bi prisilile okoliščine, selektor Andrea Giani na gostovanju v Romuniji zagotovo ne bi v tolikšni meri eksperimentiral z igralskim kadrom, kot dejansko je. Naposled je v dveh dvobojih minulega konca tedna mesto v začetni postavi našlo vseh šest fantov, ki so pred tem povečini greli klop: v prvem ob pričakovanih Tončku Šternu in Urošu Pavloviču, ki sta zamenjala odsotna Mitjo Gasparinija in Danijela Konciljo, še Alen Šket in Gregor Ropret, v drugem pa tudi oba sprejemalca s klopi, Jan Klobučar in Jan Pokeršnik. Selektor je torej lahko preveril, kako se na parketu odziva moštvo brez stebrov igre – in bil obakrat zelo zadovoljen.

Drugi obračun z Romuni se je začel sanjsko. Na servis Klobučarja so Slovenci vpisali kar šest zaporednih točk, od tega štiri z bloki, ki so bili v celotni dosedanji evropski ligi šibka točka Gianijeve čete. Zasedba je dobro proučila tekmečevo igro s petkovega prvega medsebojnega obračuna, ko je bilo očitno, da so imeli gostitelji izjemne težave s sprejemanjem slovenskih servisov s tal, zato se je selektor za podobno taktiko odločil v drugo. S tem je Romunom onemogočil organizacijo napada, večina težkih žog je zato – predvidljivo – letela na korektorja Laurentiuja Lico, ki so ga naši fantje kot za šalo lovili v bloku. Domači odpor je bil strt, že skoraj pregovorno pa Slovenci začetnega vodstva zlepa ne izpustijo iz rok.

Drugi niz se je razpletel podobno, v tretjem pa so Romuni – vendar predvsem po zaslugi uspavanih tekmecev – do konca uspešno sledili našim fantom, ki so do zmage prišli šele v »podaljšku«. Medtem ko Štern ni bil tako razigran kot dan poprej, zato je nanj tudi letelo manj žog, se je še posebej izkazal Pokeršnik, ki je med vsemi v moštvu pred tem v evropski ligi dobil najmanj priložnosti. Tokrat se je selektorju zahvalil za zaupanje s 16 točkami, polovičnim napadalnim učinkom, kar 85-odstotnim sprejemom in štirimi bloki. Jasno je bilo, da se gostitelji nanj niso pripravili in je bil zanje popolno presenečenje.

»Cilj smo izpolnili. Zmagali smo dvakrat in celo lažje od pričakovanj. V drugi tekmi so se Romuni dvignili šele v zadnjem nizu, ko nam je padla zbranost, a sem zadovoljen, da smo morali v podaljšano končnico, saj nam negotovi nizi lahko zgolj koristijo. Fantje so se odzvali odlično, nasploh sem z vsemi zelo zadovoljen. Gremo stopničko za stopničko, tudi proti Grkom bomo skušali dvakrat zmagati, čeravno tudi oni igrajo odlično in imajo očitno dobro ekipno kemijo. Jasno pa je, da z njimi ne bomo igrali v takšni postavi kot v Romuniji, saj v Mariboru začenjamo priprave na zaključni turnir,« je po gostovanju v Craiovi strnil vtise Andrea Giani.