Slovenci že na F4, Katarci zapletli položaj (VIDEO)

Odbojkarski selektor Giani po zmagi nad Portorikom: Težko je kaj pametnega povedati po dvoboju s tako slabo ekipo.

Objavljeno
26. junij 2016 10.08
afp/VOLLEYBALL-EURO-2015-POL-SLO
J. P.
J. P.

Solun - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca pred zadnjim dvobojem rednega dela tretjega kakovostnega razreda svetovne lige, v kateri nastopa prvič, še ne pozna poraza. Včeraj je vpisala še najprepričljivejšo zmago doslej nad razglašenim Portorikom (3:0), s čimer se je sama zavihtela na čelo razpredelnice in si že zagotovila napredovanje na zaključni turnir najboljše četverice prihodnji konec tedna v Frankfurtu.

»Tovrstne dvoboje, ko že na začetku vidiš, koliko si boljši, je vselej težko igrati. Motivacija rahlo pade, a je tudi to svojevrstna preizkušnja. Treba je ostati zbran in razmišljati izključno o igri, ne pa o tem, koliko časa boš potreboval, da boš strl tekmečev odpor. Nam se je posrečilo, odpora niti ni bilo. Nasprotnike smo uničili s servisom in se sprehodili do zmage. Proti Grkom nas čaka zahtevnejši zalogaj, a bomo neobremenjeni. Lahko si privoščimo tudi nekoliko slabšo tekmo, niti poraz ne bi bil katastrofa, čeravno bomo šli na zmago. Z Grki se bomo verjetno spoprijeli tudi v polfinalu v Nemčiji, tedaj bo obračun pomembnejši, današnji bo zgolj priprava zanj,« je za STA ocenil libero Jani Kovačič.

Selektor Andrea Giani, ki je priložnost ponudil tudi rezervistom, pa je dodal: »Težko je kaj pametnega povedati po dvoboju s tako slabo reprezentanco, glavno pa je, da smo si zagotovili zaključni turnir, vse drugo bomo hitro pozabili. Prvi in zadnji niz smo dobili brez posebnega truda, v drugem pa smo Portoriku malce pomagali z napakami, vendar pa nismo padli v krizo. Vesel sem, da sem lahko na parket poslal tudi fante, ki sicer igrajo nekoliko manj, pohvaliti moram predvsem blokerja Saša Štalekarja. Proti Grkom nas čaka drugačna tekma, saj je nasprotnik precej kakovostnejši, čeravno bo bržkone igral brez prvega zvezdnika Mitra Đurića. Z njim ne bodo želeli tvegati, saj se šele vrača po bolezni.«

Je pa sinoči karte pošteno premešal Katar, ki je senzacionalno s 3:0 (21, 17, 24) odpravil gostiteljico turnirja Grčijo, za katero pot v Frankfurt ni več samoumevna, saj jo na drugem mestu razpredelnice še lahko prehitijo Venezuela, Španija in celo novinec v svetovni ligi Tajvan. Nima pa se česa bati, če danes odščipne vsaj točko Slovencem. Na zaključni turnir, na katerem je imela mesto neposredno zagotovljeno zgolj gostiteljica Nemčija, vodijo prva tri mesta.

Še to: slovenski kapetan Tine Urnaut je ostal brez klubskega trenerja, saj vroči stolček pri Trentinu zapušča Bolgar Radostin Stojčev. V sedmih sezonah je bil z italijanskim kolektivom štirikrat svetovni klubski, trikrat evropski, štirikrat pa tudi državni prvak, na domačih parketih je vknjižil še tri pokalne in eno superpokalno lovoriko. »Odločitev ni bila lahka, a po tem, ko v minuli sezoni nismo osvojili nobene lovorike, sem presodil, da je čas za spremembe,« je komentiral 46-letni Stojčev.