Slovenija bo na plesu kroglic v Firencah edina novinka

Po dve reprezentanci v vsaki skupini prvega dela SP 2018 sta že določeni. Izbranci Slobodana Kovača so v 3. bobnu.

Objavljeno
29. november 2017 23.24
Uvrstitev odbojkarjev ns SP Ljubljana 28.5.2017 [odbojka,sp]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – V današnjem popoldanskem žrebu (ob 16.30 v Firencah) skupin za moško odbojkarsko SP, ki ga bosta septembra prihodnje leto gostili Italija in Bolgarija, je le ena popolna novinka – Slovenija. Izbranci Slobodana Kovača so si mesto med elito zagotovili z uspešnimi kvalifikacijami, s tem pa bodo nadgradili dosedanje podvige z EP in iz svetovne lige.

Janez Porenta

Na prvenstvu bo manjkala evropska podprvakinja Nemčija, ki je bila pod taktirko Andree Gianija nerazpoznavna v kvalifikacijah, ravno tako zraven ne bo nekdanjih šampionov Čehov, ki pa zadnja leta v mednarodnem merilu ne kotirajo več tako visoko. Med 24 udeleženkami je Slovenija na svetovni lestvici 19. najvišje uvrščena.

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB), s katero slovenska »podružnica« po vseh vrženih polenih pod noge glede prestrukturiranja dosedanje svetovne lige res ne more biti na isti valovni dolžini, je format današnjega žreba v Firencah ponovno, kot zna le ona, zapletla do neprepoznavnosti in v dobršni meri skrivala pred javnostjo, tako da so celo v vodstvih nekaterih nacionalnih zvez skomigali z rameni ob vprašanju, kako bo vse skupaj sploh potekalo. Naposled se je FIVB odločila za nekakšen hibrid med delegiranim in nedelegiranim žrebom, tako da sta prva nosilca vsake od štirih skupin že določena, preostalih 16 udeleženk pa bo – po uvrstitvi na svetovni jakostni lestvici – uvrščenih v štiri kakovostne bobne, s čimer bodo popolnili skupine, naposled pa jih umestili še po prizoriščih. Med prvenstvom se bo izmenjalo kar devet mest gostiteljev, šest italijanskih in tri bolgarska.

Po postavitvi nosilcev se zdita, vsaj glede na trenutno uvrstitev na svetovni lestvici, skupini B (Brazilija, Kanada) in C (ZDA, Rusija) nekoliko zahtevnejši kot skupini A (Italija, Argentina) in D (Bolgarija, Poljska). A v slovenskem taboru, kot vselej, poudarjajo, da jih tekmeci zanimajo manj kot njihova lastna pripravljenost. V tem sta si enotna prvi mož naše odbojke Metod Ropret in kapetan Tine Urnaut. »Pravzaprav ne vem, kaj pričakovati, niti, ali bi raje videl, da igramo v Italiji ali Bolgariji. S stališča dostopnosti navijačem je seveda ugodnejša bližja Italija, medtem ko nam je v Bolgariji vselej šlo rezultatsko zelo dobro, navsezadnje so fantje v Sofiji postali evropski podprvaki. Edina želja je, da pademo v dokaj normalno skupino, iz katere se bo mogoče prebiti v drugi del prvenstva, od tam naprej pa je tako ali tako vse odprto,« je pričakovanja razgrnil Ropret.

Kapetan Urnaut, ki zadnje tedne pri klubskem delodajalcu Modeni ni mogel normalno trenirati in je zato tudi na tekmah obsedel na klopi, je predsednika duhovito dopolnil: »Glede žreba se ne sekiramo pretirano, sem pa osebno kar nekako prepričan, da bomo igrali v skupini z Argentino. Zadnji dve leti sva se s soigralcem, blokerjem Sebastianom Solejem, zelo pogosto zabavala glede tega, katera reprezentanca je močnejša. Za enega tekmeca v skupini torej že vemo, za ostale pa počakajmo na žreb.« V drugi del SP bodo napredovale po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine, v tretji krog pa se bo prebilo zadnjih šest preživelih reprezentanc. Šampionsko lovoriko branijo Poljaki, pred tem so bili trikrat zapovrstjo najuspešnejši Brazilci, še prej trikrat v nizu »azzurri«. Le sedem držav, od tega pet evropskih, se je doslej okitilo z naslovom najboljše na svetu.