Slovenke za konec kvalifikacij premagale Čehinje

Slovenske odbojkarice so kvalifikacijski turnir za EP v Mariboru končale s pirovo zmago nad Češko (3:1).

Objavljeno
25. september 2016 23.21
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Maribor - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je od kvalifikacij za evropsko prvenstvo poslovila s presenetljivo zmago. V zadnji tekmi skupine F v Mariboru je bila s 3:1 (24,-19, 20, 21) boljša od Češke, zmaga pa je bila Pirova, saj je že prej zapravila vse možnosti za drugo mesto in uvrstitev v dodatne kvalifikacije.

So pa sproščene Slovenke z njo zagrenile življenje tekmicam, ki so zaradi poraza osvojile drugo mesto, neposredno pa so se v Gruzijo ali Azerbajdžan uvrstile Belorusinje. Te so imele na koncu pet zmag, Čehinje štiri, Slovenke tri, Grkinje pa so ostale brez uspeha.

Slovenke so tekmo začele odlično, v prvem nizu ves čas vodile, ob drugem tehničnem odmoru že s 16:11. A v končnici so jih Čehinje z odličnimi servisi ujele, tudi ubranile dve zaključni žogi, tretjo so izbranke Bruna Najdiča vendarle izkoristile.

Tudi v drugem nizu so Slovenke nadaljevale z dobro igro, sprejem je deloval solidno, isto tako blok, Čehinje pa so kmalu zaostajale z 2:6. A premoč Slovenk ni trajala dolgo, Čehinje, ki so morale za neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo zmagati, so jih po zaslugi servisov (v drugem nizu so dosegle kar šest asov) ujele, v končnici pa igrale zanesljivo, s tem pa prišle do izenačenja.

Toda to gostiteljice ni zmedlo, tudi v tretjem nizu so hitro prevzele pobudo in jo držale do konca niza. Gostjam so se začele tresti roke, kar se je videlo predvsem v končnici četrtega niza, po izidu 17:17 so domačim dovolile pet zaporednih točk, s tem pa je bil zmagovalec praktično odločen.

Najdič: Dosežen rezultat ni neuspeh

»Moramo se zavedati, da sta bili ti dve ekipi na evropskem prvenstvu od 9. do 12. mesta, mi smo na jakostni lestvici letos napredovali za dve mesti in smo 23. Mislim, da je kakovost že iz te tabele jasna. Tudi če pogledamo, kje igrajo naše in kje njihove igralke, pridemo do tega, da še nismo na tej ravni. Vem pa, da smo na treningih oddelali veliko, da so punce garale, podrobna analiza pa še sledi. Napredek je bil, žal se nam ni uspelo uvrstiti v dodatne kvalifikacije, mislim, da pa to vseeno ni neuspeh, treba je gledati naprej. Z mano ali brez, že na naslednjem tekmovanju je treba narediti rezultat. Treba je na EP, kjer bo čez dve leti sodelovalo 24 ekip, ne smemo obstati na mestu. Dati je treba skupaj tiste, ki se bodo dokazale, ekipa je dovolj mlada. Moja pogodba je taka, da je ni, moj položaj je v rokah predsedstva oziroma tistih, ki odločajo. Če sem jaz problem slovenske ženske odbojke, potem ima najmanjši problem v zgodovini. Danes smo poskusili prikazati čim boljšo, tekmo, vedel sem, da če bomo dobri, da bomo zmagali. Nikoli nismo prodajali tekem, odigrali smo najboljše, kot smo lahko v danem trenutku,« je po koncu kvalifikacij povedal slovenski selektor Bruno Najdič.

Kvalifikacijski turnir za EP v Mariboru

Češka - Slovenija 1:3 (-24, 19, -20, -21)

Slovenija: Božič, Blagne, Medved, Igličar, Zdovc, Mlakar 20, Najdič 2, Ščuka, Cvetanović 12, Potokar 11, Planinšec 10, Založnik, Sobočan, Grudina 15.

Češka: Kossanyiova 1, Hodanova 12, Trnkova 5, Havlickova 16, Melicharkova, Smutna, Nachmilnerova 3, Purchartova 4, Kojdova, Dostalova, Mljenkova 17, Vincourova 4, Kojdova 4, Toufarova 1.

--------------------------------------------

Grčija - Belorusija 0:3 (-22, -21, -19)

 

Lestvica:

1. Belorusija 6 5 1 17:9 13 točk

2. Češka 6 4 2 15:8 12

3. Slovenija 6 3 3 11:13 9

4. Grčija 6 0 6 5:18 2