Slovenska odbojkarska prvaka bosta morala v kvalifikacije

Odbojkarska liga prvakov je pred prevetritvijo tekmovalnega sistema, ki predvideva tudi tri kroge kvalifikacij.

Objavljeno
30. marec 2016 17.48
J. P.
J. P.

Ljubljana - Odbojkarska liga prvakov je pred prevetritvijo tekmovalnega sistema. Zgolj dvanajst udeležencev, najboljših zasedb z jakostne lestvice držav, bo imelo zagotovljeno mesto v glavnem žrebu, vsa ostala moštva pa bodo morala skozi trikrožni kvalifikacijski sistem, le zmagovalci osmih dvobojev (oziroma štirih v ženski konkurenci) zadnjega kroga pa se bodo nato prebili v glavni del.

To pomeni, da Slovenija po desetletju, ko jo je zastopal šampion ACH Volley, ne bo imela več zagotovljenega mesta med elito, temveč si ga bo morala priboriti, enako tudi v ligi prvakinj, v kateri so v tej sezoni naše barve zastopale odbojkarice Calcita Ljubljane. Kvalifikacije po sistemu »ena domača tekma in eno gostovanje pri istem tekmecu« bodo na sporedu od oktobra do decembra, v glavnem delu pa bodo ekipe razporejene v štiričlanske skupine. Moški bodo izločilne boje začeli v osmini finala, dekleta pa v četrtfinalu.

Nacionalna lestvica bo določila dvanajst nosilcev, države, uvrščene od prvega do četrtega mesta, bodo imele po dva zastopnika, ostale po enega. Slovenija je na obeh razpredelnicah petnajsta, kar pomeni, da bosta naša prvaka tekmovanje začela v kvalifikacijah.