Slovenska plezalna trojica na Kitajskem pred novim uspehom

Maja Vidmar in Mina Markovič kot vodilni v finale tekme v težavnostnem plezanju v Wujiangu, Domen Škofic tretji.

Objavljeno
19. oktober 2014 10.26
Slovenija Kranj 17.11.2012 - Svetovni pokal v ssportnem plezanju. Na sliki Maja VIDMAR. Foto: Leon Vidic/Delo
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Šanghaj - Slovenski športni plezalci na azijski turneji svetovnega pokala pripravljajo nov velik uspeh. V finalu v težavnostnem plezanju v kitajskem Wujiangu bo nastopila uspešna trojica, ki je navdušila že na prejšnji tekmi v Mokpoju. Tokrat sta Maja Vidmar in Mina Markovič v polfinalu končali na prvem in drugem mestu, Domen Škofic pa je bil tretji.

Markovičeva je bila v kvalifikacijah druga, Škofic je bil peti, Vidmarjeva pa 12. Toda slednja je nato z odliko opravila popravni izpit ter se zavihtela v vodstvo pred finalom. Vidmarjeva je najvišje postavila letvico v smeri, čeprav se ni dotaknila vrha smeri. Njena reprezentančna kolegica, ki je zmagala na prejšnji tekmi, je padla en oprimek za njo.

Tretja v polfinalu je bila Avstrijka Magdalena Röck. Brez finala pa je presenetljivo ostala vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, aktualna svetovna prvakinja, Južnokorejka Džain Kim, ki je po napaki zasedla 12. mesto.

Pri moških je polfinale dobil Kanadčan Sean McColl, ki je edini v obeh konkurencah preplezal tri vrhove smeri, oba vrhova kvalifikacijskih smeri in nato še vrh polfinalne smeri. Drugi je bil Francoz Romain Desgranges, tik za vodilnima se je uvrstil Škofic, ki je na prejšnji tekmi v Mokpoju stopil na stopničke z drugim mestom.

Tudi pri moških v finalu ne bo nastopil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Avstrijec Jakob Schubert je po napaki že v spodnjem delu smeri obstal na 17. mestu, daleč za najboljšo osmerico. Že drugič po vrsti pa je brez finala ostal aktualni svetovni prvak v težavnosti in balvanih Čeh Adam Ondra, ki je bil 19.

Finale se bo začel ob 10. uri po slovenskem času. Azijska turneja se bo končala s tekmo na Japonskem (Inzai) 26. oktobra. Karavana se bo nato preselila znova v Evropo, kjer bo 16. novembra sklepno dejanje sezone svetovnega pokala s finalom v Kranju.