Slovenska senzacija na najstniških temeljih

Namiznoteniški igralci Bojan Tokič, Darko Jorgič in Deni Kožul v kvalifikacijah za ekipno EP odpravili Poljsko.

Objavljeno
27. september 2016 23.58
mdr oi
J. P.
J. P.

Dzialdowo - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je z odliko začela kvalifikacijski ciklus za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu prihodnje leto. Na gostovanju je namreč s 3:1 odpravila favorizirano zasedbo svoje kvalifikacijske skupine Poljsko, ki se je v Riu uvrstila med najboljših 16 ekip, po točko pa je prispevala vsa trojica izbrancev selektorja Jožeta Urha - ob prekaljenem Bojanu Tokiču, ki je obenem vpisal edini poraz, še rosno mlada Darko Jorgič in Deni Kožul, ki sta dobila prednost pred drugim bundesligašem Janom Žibratom.

Slovenska trojica se je požvižgala na to, da so vsi trije poljski tekmeci uvrščeni globoko v elitni stoterici na svetovni jakostni lestvici. Jakub Dyjas je 44., na Kitajskem rojeni Zengyi Wang 49., Daniel Gorak pa 63. Med Urhovimi izbranci je Tokič z odličnimi nastopi na olimpijskem turnirju v Riu poskočil za kar šestnajst mest (37.), Jorgič drži 167., mesto, Kožul 314. Toda Slovenci so verjeli vase in storili pomemben korak na poti na evropsko prvenstvo, kamor neposredno vodi zgolj prvo mesto v skupini, drugo pa v dodatne kvalifikacije. Zdaj naše fante drugi, domač izziv čaka šele 22. novembra, ko bodo gostili Belgijce.

Da je danes presenečenje možno, je že v uvodnem dvoboju dokazal komaj polnoletni Hrastničan Jorgič, ki je na kolena spravil tekmečevega prvega loparčka. Manj uspešen je bil 35-letni Novogoričan, ki ni ponovil olimpijskega scenarija in je moral priznati premoč dve leti mlajšemu nasprotniku kitajskih korenin. Toda za novo senzacijo je poskrbel še drugi najstnik Kožul, ki je po petih nizih strl odpor močno favoriziranega Goraka. Piko na i je z gladko zmago brez oddanega niza v obračunu prvih igralcev obeh ekip prispeval Tokič.

»To je prvovrstno presenečenje predvsem zato, ker Bojan ni vpisal zanj običajnih dveh zmag. Ostala fanta sta premagala tekmeca, ki sta na svetovni razpredelnici res mnogo pred njima, moram pa poudariti, da je tudi Tokič igral vrhunsko in predvsem opravil svoje, ko je bilo najpomembneje. Tokrat smo torej zmogli brez tipičnega slovenskega sindroma, da se v ključnih trenutkih ustrašimo. Zaradi Darkove in Denijeve mladosti še ne morem trditi, da smo že kar prvi favoriti in zmagovalci skupine. Smo nevarna, a ne favorizirana reprezentanca, po dolgem času pa smo spet ambiciozni,« je za STA strnil vtise selektor Urh.

POLJSKA : SLOVENIJA 1:3

Jakub Dyjas : Darko Jorgič 2:3 (-9, -3, 6, 6, -6)
Zengyi Wang : Bojan Tokič 3:2 (6, 10, -6, -7, 8)
Daniel Gorak : Deni Kožul 2:3 (-9, -5, 7, 7, -6)
Jakub Dyjas : Bojan Tokič 0:3 (-8, -10, -5)