Slovenska štafeta 4 x 200 m prosto na pragu Ria

Slovenska ženska štafeta 4 x 200 m je na OP Slovenije v Kranju dosegla izid 8:00,40 in si praktično zagotovila nastop na OI.

Objavljeno
28. maj 2016 21.16
uho/plavanje
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Kranj - Slovenske plavalke Anja Klinar, Tjaša Pintar, Špela Bohinc in Janja Šegel so na odprtem prvenstvu Slovenije v Kranju v štafeti 4 x 200 m prosto dosegle izid 8:00,40 in se skoraj 100-odstotno kot 16. ekipa uvrstile na olimpijske igre v Rio de Janeiru. Slovenke so danes lovile izid Belgije 8:02,67 z nedavnega evropskega prvenstva v Londonu.

Temeljni kamen za uspeh štafete je v prvi predaji z izidom 1:59,07 postavila Anja Klinar, ki je na tej razdalji prvič premagala mejo dveh minut, novi potnici za Rio, Tjaša Pintar in Špela Bohinc, sta potrdili konstantno formo, precej pa je k štafeti dodala še mlada Janja Šegel, ki je z letečim startom zabeležila izid 1:59,18.

Slovenke so s 16. mesta tako zrinile Belgijke in kaj malo je verjetno, da jih bo do julija, ko se zaključi rok za dosego norme, katera od ekip še prehiti.

»Zelo sem si želela, da gresta še dve slovenski tekmovalki na olimpijske igre, posebej Tjaša, ki je iz mojega kluba. Vedno je boljše, če je ekipa večja. Zase pa ne vem. Verjetno sem bila v Londonu še preutrujena, zdaj pa sem očitno že malo prišla k sebi, čeprav veliko treniram. Zelo sem zadovoljna z današnjim osebnim rekordom, pa tudi s četrtkovim nastopom na 400 m prosto, kjer sem bila zelo blizu osebnemu rekordu. To mi je vrnilo samozavest in voljo za delo za naslednja dva meseca,« je po tekmi povedala Klinarjeva.

Ob četverici iz štafete imajo nastop v Riu zagotovljen tudi Anže Tavčar, Damir Dugonjić, Robert žbogar, Martin Bau, Tjaša Vozel in Tjaša Oder.

Tavčar izboljšal rezultat z EP

Med boljšimi izidi velja izpostaviti tudi dosežek 1:49,93 Anžeta Tavčarja na 200 m prosto, saj je bil izid boljši kot v dveh poskusih pretekli teden na EP v Londonu.

»Tam sem enostavno varčeval moči za naskok na olimpijsko normo na 100 m prosto. Tega nisem razglašal na ves glas, a poznal sem svoj cilj in verjel vanj. Tukaj zdaj sem bil sproščen, že v ZDA pa sem dokazal, da sem lahko na tej razdalji še hitrejši in v Riu bom na 200 m prosto definitivno napadal državni rekord,« je po tekmi povedal plavalec Ljubljane.

Čarmanova po 22 letih v pokoj

Posebej slavno pa je bilo v soboto v Kranju tudi že v uvodu v finalni del, ko je plavanju po 22 letih v slovo pomahala trikratna olimpijka in večkratna evropska prvakinja Anja Čarman.

Na zadnjih 50 metrih so ob njej zaplavali aktualna reprezentantka in dolgoletna sostanovalka na reprezentančnih akcijah Anja Klinar ter nekdanji reprezentanti Urša Potočnik (Slapšak), Nataša Kejžar, Peter Mankoč in Emil Tahirovič. Uradno so se od nje poslovili tudi predstavniki Plavalne zveze Slovenije in kranjskega Triglava.

»Ko sem šla na tekmo, sem imela že med vožnjo metuljčke v trebuhu in tremo, kot bi bila velika tekma. Vse skupaj je bilo zelo čustveno. A ko sem skočila v vodo, plavala in ko so me vsi objeli, sem bila kar nekako pomirjena. Seveda je bilo tudi po tem vse zelo čustveno,« je po tekmi povedala Čarmanova, ki si je zaželela, da bi se nekdanji reprezentanti srečali večkrat, ne le ob slovesu katerega od njih.