Slovenski favorit je junak iz Londona

Danes se bo v Kanadi začelo 13. zimsko plavalno svetovno prvenstvo.

Objavljeno
06. december 2016 01.05
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Windsorju v Kanadi, mestu z nekaj več kot 200.000 prebivalci v Ontariu, doslej ni pripadalo posebej vidno mesto na svetovnem plavalnem zemljevidu. Od današnjega dne do nedelje pa bo gostilo 13. svetovno prvenstvo v 25-metrskem bazenu. Udarni adut slovenske vrste bo Peter John Stevens.

Letos je najbolj opozoril nase na majskem evropskem prvenstvu v Londonu, pozneje ga sicer na olimpijskih igrah ni bilo, ker se mu je norma, da bi se na 100 m prsno pridružil Damirju Dugonjiću, izmuznila za las, zdaj pa bo med slovensko četverico, ki se bo do nedelje predstavila na prvenstvu v Kanadi, udarni kandidat za odmeven dosežek. Onstran Atlantika sicer ne bo vseh najboljših slovenskih plavalcev, različni so razlogi, da tokrat ne bodo v bazen skočili Dugonjić, Anja Klinar, Tjaša Oder, Robert Žbogar. Sploh pa velika tekmovanja kmalu po olimpijskih igrah vedno znova predstavljajo prav posebno uganko. Nekateri so po tekmovalnem vrhu komaj dobro začeli trenirati – ali pa so si sploh privoščili daljši počitek –, drugi so po OI pomahali bazenom v slovo, obenem napoči čas tudi za novi rod ali tiste, kot je prav Stevens, ki jih v Riu ni bilo in so zdaj še posebej motivirani. Sicer pa je tudi v daljšem pogovoru za naš časopis, ki smo ga objavili včeraj, Peter Mankoč, eden vodilnih plavalcev doslej pri nas, poudaril, da bi prav ta Kranjčan v Kanadi lahko najbolj vidno prodrl med elito.

Lastnik srebrne kolajne na 50 m prsno s prvenstva v Londonu bo tudi v Windsorju nastopil v tej disciplini ter na 100 m prsno, kjer ga uvodni preizkus čaka že danes. »Poglavitni cilj bo napad na kar najboljšo možno uvrstitev, na 50 m pa si spet želim finale in tam boj za kolajno,« je sporočil iz ZDA, kjer se je pripravljal zadnje dni in se nato neposredno na prizorišču, torej na kanadskem jugu, pridružil drugim članom slovenske odprave. Te sicer vodi ravenski trener Gorazd Podržavnik, ob Potočnikovem odhodu prvi favorit za novega plavalnega selektorja, poleg Stevensa pa bodo slovenske barve v Windsorju branili še Martin Bau, Gaja Natlačen (oba vadita prav pri Podržavniku) ter Nastja Govejšek, edina reprezentantka iz velenjskega kluba. Po vrnitvi izbrane vrste iz Kanade bo pred slovenskimi plavalci še nekaj zimskih preizkušenj, za začetek tradicionalni mariborski miting, 17. in 18. t. m., nakar jim bodo misli že uhajale k največji predstavi naslednjega leta, avgustovskemu svetovnemu prvenstvu v Budimpešti.