Slovenski motokrosisti 21. v pokalu narodov

Klemen Gerčar, Peter Irt in Tim Gajser so v finalu B osvojili drugo mesto in končali na 21. mestu.

Objavljeno
27. september 2015 19.06
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Le Mans - Slovenskim motokrosistom Klemnu Gerčarju, Petru Irtu in Timu Gajserju se v pokalu narodov ni uspelo uvrstiti v veliki finale in so končali na 21. mestu.

Slovenska trojka je že v včerajšnjih kvalifikacijah neuspešno lovila neposredno uvrstitev v finale A. Zasedla je 21. mesto in danes tekmovala v finalu B, v katerem si je najboljša reprezentanca priborila nastop v velikem finalu. Slovenci so v bitki za prvo mesto le za točko izgubili proti Japoncem, ostali brez finala A in zasedli 21. mesto.

Današnji finale B se je za slovensko reprezentanco začel odlično. Tim Gajser je bil na prvem mestu, Klemen Gerčar je bil tretji, Peter Irt pa je bil v prvi polovici uvrščenih in se je iz kroga v krog prebijal v ospredje. To je bilo za Slovenijo odlično, saj se reprezentancam odštejejo najslabši rezultati, kar je pomenilo, da so bili Slovenci v najboljšem položaju.

A nato so sledile slabe novice. Klemen Gerčar je imel velike težave z motorjem in začel izgubljati mesta, tako da so Japonci prevzeli skupno prvo mesto. Za nekoliko boljšo voljo je poskrbel Peter Irt, ki se je prebil v deseterico in Slovenijo vrnil v igro za zmago.

Na koncu je Tim Gajser je suvereno zmagal, Peter Irt je bil 8., Klemen Gerčar pa 17. Slovenija je v boju za zmago le za točko izgubila proti Japonski in ostala brez finala A.

»Kaj naj rečem, seveda smo razočarani. Ko sem prepričljivo vodil, sem spremljal dogajanje za seboj in videl, da je Klemen tretji, kar bi pomenilo našo zmago. Bil sem izjemno motiviran, verjel sem, da nam bo uspelo, saj smo si tako močno želeli popoldanskih finalnih voženj. Nato Klemena naenkrat ni bilo več med prvimi, nisem videl kaj se je zgodilo, vseeno pa sem bil po koncu dirke prepričan, da smo v finalu,« je povedal Gajser.

Nesrečni Klemen Gerčar je dodal: »Enostavno smo si privoščili preveč padcev, s kakšnim padcem manj naša uvrstitev v glavni finale ne bi bila vprašljiva.«

Francozom naslov prvakov

V velikem finalu sta prevladovali reprezentanci ZDA in Francije. Na progi se je v vseh treh dirkah odvijal pravi spektakel, navijači pa so vsako prehitevanje francoskih motokrosistov pospremili z glasnimi vzkliki. Po prvi dirki so se v vodstvo povzpeli Američani, Francozi so jim sledili na drugem mestu. V drugi dirki so bili boljši Francozi in so se Američanom v seštevku približali na vsega dve točki. Pred finalno tretjo dirko je bil tako boj za naslov prvaka povsem odprt. Že po startu so bili v boljšem položaju Francozi, ki so po fantastični predstavi drugič v nizu osvojili naslov svetovnih prvakov. Američani so postali svetovni podprvaki, tretje mesto so osvojili Belgijci.