Nov slovenski preobrat za zmago in finale

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je po zmagi s 3:2 nad Hrvaško uvrstila v finale kvalifikacijskega turnirja v Osijeku.

Objavljeno
25. november 2011 18.38
Posodobljeno
25. november 2011 18.53
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Osijek - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v polfinalu kvalifikacijskega turnirja v Osijeku znova poskrbela za dramatičen razplet in šele po tretjem nizu premagala Hrvaško s 3:2 (-22, 19, -22, 11, 8). Domačini so vodili že z 2:1 v nizih, a je Slovencem še tretjič na turnirju uspel preobrat. Varovanci Veselina Vukovića so se zbrali, ko je bilo to najbolj potrebno, pri tem pa so jim pomagali tudi gostitelji turnirja, ki so v odločilnih trenutkih slabo sprejemali slovenske servise in delali nepotrebne napake.

Slovenska vrsta se je tako uvrstila v finale turnirja, ki bo na sporedu jutri. Nasprotnik Slovenije Finska, ki ej v drugem polfinalu premagala Portugalsko.

Po preobratih do nove zmage

Slovenci so tekmo začeli zaspano in nezainteresirano. Gostitelji so ji ušli na vodstvo s 14:8, zaostanka pa slovenski reprezentanti brez potrebne borbenosti in ulinkovitosti bloka niso mogli izničiti niti v končnici, ko so se sicer približali na vsega dve točki zaostanka. Boljši sprejem in blok sta v drugem nizu tehtnico prevesil na slovensko stran. Izbranci Veselina Vukovića so prevzeli pobudo in dobili drugi niz.

Na začetku tretjega niza je na mestu organizatorja v igro vstopil Rok Satler, toda začetek je bil spet v znamenju domače ekipe. Slovenci so sicer začeli boljše servirati, na mestu korektorja je Mitjo Gasparinija zamenjal Alen Šket, na mestu sprejemalca pa Andreja Flajsa junak zmage proti Ukrajini Klemen Čebulj, toda tudi to ni bilo dovolj.

Vuković je v nadaljevanju vrnil Flajsa, kar je bila dobra poteza. Sevničan je igral odlično, a glavno vlogo pri preobratu sta vendarle odigrala Šket in Alen Pajenk. Slovenci so v četrtem nizu z odličnimi servisi povsem uničili Hrvate, dopustili so jim vsega 11 točk.

Tako jih je spet čakal še odločilen peti niz, kjer pa so bili Slovenci prepričljivo boljši. Kapetan Tine Urnaut je v njem s servisi poskrbel za vodstvo 3:0, a nasprotni servisi je na enak način odgovoril Matija Sabljak, ki je svoji ekipi zagotovil vodstvo s 4:3, ki pa je bilo zadnje na tekmi. Flajs in Pajenk sta z odličnim serviranjem prednost vrnila na slovensko stran, pri izidu 7:13 se je že lahko začelo slavje. Zadnjo točko je z asom prispeval Rok Satler.

Flajs: Niz za ogrevanje

»Spet smo potrebovali niz, da smo se ogreli, da smo prišli na raven, ko smo lahko parirali Hrvatom. Tako kot prvi in drugi dan smo imeli težave s sprejemom taktičnega servisa, toda z ostalimi elementi igre in borbenostjo smo to obrnili. Zavedali smo se, da dlje kot bo tekma trajala, več težav bodo imeli Hrvatje z realizacijo v napadu in bolj smo se lahko osredotočili na posamezne napadalce, kar se je res pokazalo v četrtem nizu, ki smo ga gladko dobili. Tokrat smo to filozofijo prenesli tudi v peti niz, nato rešili tekmo v svojo korist in jutri igramo za pot v Bolgarijo!« je po tekmi povedal Andrej Flajs.

Slovenija : Hrvaška 3:2 (-22, 19, -22, 11, 8)

Športna dvorana Gradski vrt, gledalcev 1600, sodnika Gradinski (Srb) in Georgouleas (Grč).
Slovenija: Flajs 12, Pajenk 14, Gasparini 15, Škorc (libero), Urnaut 13, Vidič 6, Ropret 2 - prva postava; Satler 1, Šket 7, Čebulj 1; Planinc in Čebron nista igrala.
Hrvaška: Sabljak 6, Galić 9, Omrčen 23, Vulin 8, Kovačević 8, Krnić 1, Šarčević (1. libero) - prva postava; Raić 1, Tropan (2. libero), Demirović 2, Mihalj 1; Žukovski ni igral.
Najboljša: Sebastijan Škorc (Slovenija); Igor Omrčen (Hrvaška).