Slovenski odbojkarji preskočili dve stopnički

S tremi zmagami v Stožicah so Slovenci napredovali v 3. krog kvalifikacij za SP 2014.

Objavljeno
26. maj 2013 20.33
Odbojka Slovenija Moldavija
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Slovenski odbojkarji niso dopustili, da bi o njihovi nadaljnji usodi na turnirju 1. kroga kvalifikacij za SP prihodnje leto odločali tekmeci. V zadnjem stožiškem dvoboju z Moldavijo so namreč potrebovali zgolj točko, a so pokazali še boljšo igro kot v prejšnjih dveh tekmah in se veselili zaslužene zmage s 3:0 (18, 22, 15), s tem pa so si zagotovili neposredno pot v januarski 3. krog kvalifikacij.

Moldavci so odbojkarski eksoti predvsem zato, ker jih zadnjih nekaj let domala ni bilo na zemljevidu, saj niso tekmovali na velikih tekmovanjih, s čimer so vsem stožiškim tekmecem povzročali sive lase, saj je bilo o njih domala nemogoče izbrskati koristne informacije. Najslabše so jo prvi dan odnesli Madžari, ki dejansko niso vedeli, s kom igrajo, medtem ko so imeli Izraelci in predvsem Slovenci dosti lažje delo, saj so jih lahko z analizo petkovega dvoboja secirali do obisti.

Kljub vsemu je bilo jasno, da Moldavija ne bo naiven nasprotnik, saj goji sodobno odbojko, ki je plod ruske šole. Srce vsake ekipe je podajalec in pri Moldaviji je to Marin Lescov, ki je v pretekli sezoni v dresu romunske Tomis Constante nastopal celo v ligi prvakov, kar je bilo za slovenskega selektorja Luko Slabeta zadostno opozorilo, da se je bilo treba tekmeca lotiti resno in z vsem dolžnim spoštovanjem. Temu primerno je selektor, ki je turnirski debi okronal s še tretjo zmago, že pred dvobojem napovedoval, da ne bo nikakršnega podcenjevanja in da bo znova na parket postavil udarno zasedbo. V primerjavi z dnevom poprej je resda na klopi pustil podajalca Dejana Vinčiča in korektorja Mitjo Gasparinija, ki nista zaigrala niti za trenutek, namesto njiju je priložnost znova ponudil Gregorju Ropretu in Alenu Šketu.

Na drugi strani je moldavski selektor Andrei Taran presenetljivo na klopi pustil standardnega korektorja Iurieja Pantirija, na njegovo mesto postavil kapetana Denisa Sintova, po odbojkarski izobrazbi sicer sprejemalca, njega pa je pri sprejemu zamenjal Igor Didorciuc. V uvodnem nizu je bil izid poravnan do 5. točke, nato pa so gostitelji z delnim izidom 6:0 (ob začetnem udarcu Šketa, ki je že v tem delu zmogel neverjetnih 12 točk) nakazali, kdo je nesporni gospodar Stožic. Šele v zadnjem dvoboju turnirja je končno začel delovati tudi blok, glede katerega je Slabe po sobotni zmagi nad Madžarsko opozarjal, da je preslabo izkoriščen in prinaša premalo točk - tokrat jih je že v uvodnem nizu kar šest.

Prav čudežni zasuk pa se je Slovencem posrečil v drugem nizu. Ob drugem tehničnem odmoru so Moldavci namreč vodili že s 16:9 in dišalo je po tem, da bodo nasprotnike povozili, toda potem je k začetnemu udarcu znova stopil korektor Šket in zrežiral neverjetni delni izid kar 8:0, s čimer se je tehtnica dokončno prevesila na slovensko stran. V zadnjem delu so bili vsi dvomi o zmagovalcu hitro razrešeni, po izenačenju na 7. točki je Slabetova četa vnovič premaknila v višjo prestavo in zmogla delni izid kar 9:1, s tem pa dokončno strla tekmečev odpor.

Slabe je tokrat prvič priložnost ponudil tudi trojici fantov s klopi, ob Janu Pokeršniku in Mateju Vidiču še Andreju Flajsu, ki je sredi dvoboja zamenjal povsem neopaznega Klemna Čebulja in se izkazal s skoraj dvotretjinsko uspešnim napadom. Šket in Tine Urnaut sta prispevala pričakovan delež, slabo izkoriščena sta bila srednja blokerja Alen Pajenk in Matevž Kamnik, ki sta skupaj izvajala le 11 »penalov« (od tega šest uspešno), pohvaliti pa velja začetni udarec, saj so Slovenci za kar pet asov naredili zgolj devet napak. Moldavci so bili enakovredni pri sprejemu, zanimivo pa je, da ni njihov selektor - čeravno so izgubljali v vseh treh nizih - izkoristil niti ene same menjave.

»Odlično in konstantno smo servirali, tudi ko se je Šketu posrečilo nekaj odličnih serij, ga soigralci niso želeli za vsako ceno posnemati. Držali so se dogovora, kdo lahko in kdo ne, ni bilo grabežljivosti. Vesel sem, da smo se v drugem nizu pobrali in dokazali, a smo se sposobni izvleči tudi iz takšnih zagat. Turnir je ponudil precej plusov, a tudi kak minus, ki ga bo treba odpraviti v enem tednu do prvega dvoboja s Hrvaško,« je strnil vtise selektor Luka Slabe.

Slovenci so se tako kot zmagovalci skupine pričakovano prebili v 3. kvalifikacijski krog, medtem ko bo v drugega napredovala drugouvrščena zasedba, ki pa bo znana šele po večernem obračunu med Izraelom in Madžarsko. Najbolje kaže Izraelcem.