Slovenski plezalci z visokimi ambicijami na svetovno prvenstvo

V Parizu bo med 14. in 18. septembrom potekalo SP v športnem plezanju. Slovenci prvič vodilni v pokalu narodov v težavnosti.

Objavljeno
12. september 2016 16.30
plezanje
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Najboljši plezalci sveta bodo med 14. in 18. septembrom v Parizu nastopili na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju.

Tja bodo jutri odpotovali tudi Slovenci, ki imajo visoka pričakovanja, tudi zato, ker bodo prvič tekmovali kot vodilni v pokalu narodov v težavnostnem plezanju.

Slovenija tako visoko še ni bila in trenutno vodi v razvrstitvi pokala narodov v težavnosti pred Francijo in Avstrijo. Prav na nastope Slovencev v najbolj tradicionalni disciplini v slovenskem strokovnem štabu tudi največ stavijo. Cilj je seveda kolajna (ali več njih), velika želja pa zlata. Čas za ponovitev velikega uspeha Martine Čufar, ki je Sloveniji leta 2001 na SP v Winterthuru priplezala prvo in za zdaj tudi edino zlato olimpijsko kolajno, je pravšnji.

Predstavitev pomlajene in prenovljene reprezentance z novim strokovnim vodstvom v prostorih Planinske zveze Slovenije v Ljubljani pred odhodom na prvenstvo je potekala v zelo dobrem in optimističnem vzdušju. Prva favorita bosta, po letih še mladinka po rezultatih pa nikakor več ne, 17-letna Janja Garnbret ter 22-letni Domen Škofic, ki ju ne druži le skupna ljubezen do plezanja, saj sta par tudi zasebno. Oba sta močno zablestela v letošnjem svetovnem pokalu pred vrhuncem v Parizu, vsak s po tremi zmagami na petih tekmah. Tako se je prvič zgodilo, da sta Slovenca vodilna v seštevku svetovnega pokala v težavnosti, v moški in ženski konkurenci.

»Prve tri tekme, ko sem zmagala, sem imela glavo res 'poštimano' tako, kot je treba, nisem čutila nobenega pritiska, plezala sem sproščeno in tako si želim plezati tudi na svetovnem prvenstvu. Bolj pomembna bo na tekmi glava kot moja fizična pripravljenost. Upam, da se bom tega držala. Hočem odklopiti tekmo in samo uživati. Če preveč razmišljaš, se ponavadi nekaj zalomi,« je svoja pričakovanja na prvem SP v članski konkurenci predstavila koroška najstniška senzacija Garnbretova, ki je v mlajših kategorijah osvojila že vse, kar se je osvojiti dalo.

Markovičeva z veseljem pričakuje prvenstvo

V članskih kategorijah je ob zmagah v svetovnem pokalu na velikih prvenstvih doslej prišla najvišje lani z drugim mestom na evropskem prvenstvu, takrat jo je premagala 11 let starejša Mina Markovič, ki po lani osvojeni tretji skupni zmagi v seštevku težavnosti v prvem delu sezone rezultatsko ni bila še povsem prava.

»Samo dejstvo, da že imam kolajno na svetovnem prvenstvu, moje trenutne situacije nič kaj ne spremeni. Na vsaki tekmi si želim odplezati res vrhunsko, tudi primerno temu, kako sem pripravljena. Poleti smo z novo ekipo res našli dober ritem, opravili kakovostne treninge, kar se je že pokazalo tudi na tekmah. V zadnjih dveh tednih sem dodala tudi tisto pikico na i. S samo fizično pripravljenostjo sem zadovoljna in pomirjena, so pa svetovna prvenstva vedno igra in na to sem pripravljena in ga z veseljem pričakujem,« je dejala Markovičeva, z 28 leti najstarejša in najizkušenejša članica odprave, ki je pred dvema letoma na SP v Gijonu osvojila srebro.

Škofic v vrhunski formi, doslej je na SP-jih stopnjeval rezultate

»Za letos sem zastavil zelo dobro, saj sem uresničil lani zastavljeni cilj - zmagati več kot enkrat v svetovnem pokalu. Načeloma sem torej svoje že izpolnil. Želja pa seveda nikoli ne ugasne, definitivno želim na svetovnem prvenstvu narediti korak naprej. Tekmovanja so tombola oziroma poker, daš vse noter, potem vidiš, kaj bo prišlo ven. Počutim se vrhunsko, forma je vrhunska, želim samo še uživati do konca in poskusiti pokazati najboljše plezanje, kar se da. Za sabo imam tri svetovna prvenstva in na vsakem je bilo bolje. Na prvem sem bil 26., potem 16., na zadnjem četrti. Vzdušje v reprezentanci veliko pripomore, če se razumemo, to da še dodatno motivacijo za delo. Definitivno si z Janjo izmenjujeva izkušnje. Izkušenj imam seveda jaz več, marsikdaj, preden se ona opeče, ji jaz povem, kako je to bilo na moji koži. Seveda se tudi jaz naučim kaj od nje, ker jaz včasih preveč razmišljam, ona pa to naredi spontano, mi je to tudi super pokazatelj,« pa je dejal Škofic.

V ekipi z velikimi željami po finalu sta tudi Urban Primožič v težavnosti in Jernej Kruder v balvanih, ki je pred dvema letoma s srebrom na svetovnem prvenstvu v balvanih v Münchnu poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev v moški konkurenci na svetovnih prvenstvih.

Novi selektor Gorazd Hren in njegov pomočnik Luka Fonda sta v ekipo povabila še Martina Berganta, Tjašo Kalan in Rebeko Kamin za težavnost ter Julijo Kruder, Tjašo Slemenšek in Gregorja Vezonika za balvane. Slovenci ne bodo tekmovali v hitrosti in s tem se tudi ne bodo potegovali za kombinacijo.