Slovenski ragbisti po skalp še na Dansko

Slovenci bodo jutri gostovali pri nosilcih skupine 2C evropskega pokala narodov Dancih.

Objavljeno
24. oktober 2014 12.01
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Slovensko reprezentanco v ragbiju jutri čaka prvo gostovanje novega cikla evropskega pokala narodov v skupini 2C, ko se odpravljajo v Odense, kjer jih čakajo nosilci skupine Danci. Slovenci bodo po visoki zmagi s Srbi na severu okrepljeni s samozavestjo, pa tudi z angleškim pridihom v obliki bratov Skofič in Lewisom Podpadecom.

Visoka zmaga nad favoriziranimi Srbi z 48:3 je dvignila apetite v slovenskem taboru tudi pred gostovanjem pri nosilcih skupine Dancih. Morebitna zmaga nad Skandinavci bi varovancem selekorja Emmanuela Meyerja prinesla bonus točko, kar bi hkrati pomenilo utrditev na prvem mestu skupine. Urugvajec na klopi Slovenije tokrat sicer ne bo mogel računati na igralca druge linije Žige Vrhunca in Nejca Sitarja, namesto njiju pa sta sta na Dansko potovala igralca RK Ljubljane Žarko Krsmanovič in Dragan Jovanovič. Slovencem bo tudi tokrat pomagala angleška kolonija petih bratov Skofič in Podpadeca, ki jim bo poveljeval kapetan Grega Miljuš.

»Danci, ki prihajajo iz skupine višje, so nedvomno favoriti in nosilci skupine, vendar ravno tako so bili prejšnjo soboto favoriti Srbi, pa smo jih nadigrali. Težko bo, vendar če pade še Danska, potem je jasno, da je cilj prvo mesto v skupini in uvrstitev v višji rang tekmovanja,« je pred zahtevnim gostovanjem optimističen Miljuš. V zmago Slovencev poleg 27-letnega igralca tretje linije ter njegovih soigralcev verjame tudi predsednik ragbi zveze Slovenije Primož Bohinc: »Slovenci smo v vseh športih fenomen in nič drugače ni pri ragbiju. V soboto se bomo pomerili z državo, ki ima štiri lige, mi pa imamo štiri klube. Naši fantje so pokazali svoj domet na sobotni tekmi proti Srbiji, če premagamo še Dansko in prezimimo na prvem mestu, bo to nad pričakovanji.«

Slovenci in Danci so se doslej med seboj pomerili štirikrat. V letih 2002 in 2003 so bili boljši Skandinavci, v letih 2008 in 2010 pa so zmago slavili Slovenci.