Slovenski telovadci na EP po dva finalna nastopa

V Sofiji se bo v sredo začelo moško EP v športni gimnastiki, kjer bo nastopila devetčlanska slovenska ekipa.

Objavljeno
17. maj 2014 09.23
Posodobljeno
17. maj 2014 09.40
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - devetčlanska slovenska gimnastična ekipa je danes odpotovala v Sofijo, kjer se bo v sredo začelo moško evropsko prvenstvo v ritmični gimnastiki.

Slovensko reprezentanco bodo v članski konkurenci zastopali Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic in Žan Žunko, pri mladincih pa Peter Lampret, Miha Šmigoc, Jure Weingerl in Luka Bojanc.

Kot je pojasnil selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič, so si za cilj postavili dve uvrstitvi v finale: »Zadovoljni bomo, če se bomo domov vrnili z dvema finaloma. Če nam bo to uspelo, sploh glede na vse prigode, ki smo jih imeli v pripravljalnem obdobju, bo to kar v redu. Čeprav imamo realno možnost še za tretji in četrti finale. To bi bilo pa že ekstremno. Hitro pa se nam lahko zgodi, da bomo že po kvalifikacijah 'spakirali' in se počasi odpravili nazaj proti domu. Za Saša lahko rečem, da je zelo dobro pripravljen, ima stabilno izvedbo v zadnjem tednu ali dveh. Mitja je poškodbi navkljub zelo dobro pripravljen, tako tehnično kot tudi telesno. Rok je imel pri pripravi parterja malo več težav, predvsem zaradi tega, ker nimamo tekmovalnih pogojev, a ima dovolj veliko znanje za finale. Tu je še mladinec Peter Lampret, ki je zelo močan na krogih, a tam je težko napovedovati,« je za STA povedal Piletič.

Petkovšek v lovu na deseto kolajno

Eden izmed glavnih slovenskih adutov je Mitja Petkovšek, štirikratni evropski prvak na bradlji, ki si bo v Sofiji poskušal priboriti deseto kolajno na evropskih prvenstvih:

»Najbolj me sekira to, da je tekma dopoldan, ker se zjutraj precej težje sestavim. Zato sem zadnje tedne pred odhodom treniral težke prvine tudi zjutraj in upam, da bo šlo. Kaj pa vem? Lahko bo božansko, lahko pa popolna katastrofa,« je dejal Ljubljančan.

Bertoncelj optimistično na prvenstvo, želja je finale

Med slovenskimi telovadci visoko meri tudi Sašo Bertoncelj, ki je imel po operaciji komolca precej težav z bolečinami, zdaj pa je pripravljen na evropsko prvenstvo, kjer se želi prebiti v finale na konju z ročaji:

»Zadnje čase se dobro počutim, tudi pripravljen sem dobro, treninge sem prilagodil jutranjim uram in že dopoldan mi uspejo lepe sestave na konju. Vseeno nimam visokih pričakovanj. Vem, da je vaja lahko zelo dobra, lahko pa se mi tudi kaj ponesreči. Prvi cilj je zagotovo finale, tam pa je mogoče prav vse. Na prvenstvo grem optimistično.«

Člani tudi v ekipni konkurenci

Slovenski telovadci bodo na evropskem prvenstvu tekmovali tudi v ekipni konkurenci, kjer bosta poleg Petkovška, Bertonclja in Klavore nastopila še Alen Dimic in Žan Žunko.

»Zato, ker če ne bi sestavili ekipe, bi lahko na prvenstvu stare celine nastopila le dva telovadca, Mitja in Sašo. Želeli pa smo dati možnost še Roku in Alenu. Ekipo smo tako pokrpali z Žanom. Vseeno je naša želja, da bi prišli med najboljših 25 reprezentanc, saj bi si s tem izborili pravico, da bi se na prvih evropskih olimpijskih igrah 2015 lahko predstavili s tremi telovadci, sicer bo prostor le za enega,« je dejal selektor Piletič.

V Sofiji trije mladinci

Slovenija se bo v Bolgariji predstavila tudi z mladinsko vrsto, ki jo sestavljajo Peter Lampret, Miha Šmigoc, Jure Weingerl in Luka Bojanc.

Slovenski selektor Piletič ocenjuje, da ima ima Lampret na krogih realne možnosti za finale, Bojanc ali Šmigoc se bosta prek mnogoboja po skušala uvrstiti na olimpijske igre mladih.

Prvenstvo se bo začelo v sredo, ko se bodo v kvalifikacijah najprej pomerili mladinci, dan pozneje kvalifikacijski nastopi čakajo še člane.