Slovenski trojček dopolnjujejo Kranjčani

Odbojka: Konec tedna začetek moške interlige z ACH Volleyjem, Calcitom Volleyjem in Triglavom.

Objavljeno
29. september 2017 00.32
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Po dveh sezonah bo imela slovenska moška odbojka v interligi spet tri predstavnike, poleg lanskega zmagovalca ACH Volleyja in kamniškega Calcita Volleyja še popolnega »zelenca« v tem tekmovanju, kranjski Triglav. Vse tri kolektive čaka uvodni izziv že ta konec tedna, gostitelji bodo zgolj Kranjčani.

V dvanajstih letih obstoja interlige v zdajšnji različici so se zmagovalne lovorike veselili zgolj slovenski (osemkrat ACH Volley) ali avstrijski kolektivi (trikrat Hypo Tirol in enkrat Aon hotVolleys). Tudi v novi sezoni, v kateri med udeleženci ni več Innsbružanov – lastnik je vse pravice pa tudi igralski in strokovni kader prenesel v nemško bundesligo na pogorišče nekdanjega Unterhachinga –, bodo prevetreni Ljubljančani v konkurenci še desetih klubov iz petih držav nesporni favoriti za ubranitev naslova, še najbolj nevarni bi utegnili biti Kamničani in zamejci iz Posojilnice Dob, pri katerih si bosta kruh še naprej služila Mario Koncilja in Nejc Pušnik.

Pri slovenskem prvaku, ki ga bo še naprej vodil Zoran Kedačič, se še uigravajo s številnimi novimi obrazi, ki vsi resno kandidirajo za začetno postavo. V kadru ni več odličnih reprezentantov Jana Kozamernika in Žige Šterna ter obeh tujcev, a bo s prihodom kar šestih novincev konkurenca še večja kot doslej. Nedavni poraz proti Calcitu Volleyju (1:2) v okviru pripravljalnega turnirja za Pokal Kamnika seveda ni razburil nikogar v klubu. »Kljub spremembam smo poimensko približno tako močni kot v minuli sezoni in verjamem, da lahko osvojimo obe domači lovoriki, obenem se lahko prebijemo v finale interlige in v kvalifikacijah za ligo prvakov najprej premagamo Mladost, nato pa presenetimo še favorizirano rusko Lokomotivo,« ne izgublja optimizma kapetan Andrej Flajs. Klubski proračun je težak 700.000 evrov, pretekli dolgovi znašajo le še nekaj 10.000 €.

Zmaji bodo uvodoma gostovali na turnirju na Slovaškem, na katerem jim bosta od danes do nedelje nasproti stala madžarska Kazincbarcika in gostitelj, Spartak iz Myjave. Kamničani bodo sprva tekmovali v avstrijskem Zwettlu proti Waldviertlu, Mladosti Riboli Kašteli in Košicam, v njihov kader pa je zavelo precej manj svežega vetra kot pri Ljubljančanih, nova je le podajalska naveza Poljaka Radoslawa Gila in povratnika Tineta Kvasa. »Borili se bomo za preboj na zaključni turnir, ki je vsekakor naš cilj. Kako kakovostni so tekmeci v interligi, bomo spoznali šele na turnirjih, smo pa dobili posnetke prvih nasprotnikov, tako da se ne podajamo povsem v neznano,« je poudaril trener Gašper Ribič, ki je imel v zadnjem času precej težav z boleznimi in poškodbami igralcev. Popolnoma nared namreč niso brazilski korektor Maxson Pereira, reprezentant Sašo Štalekar ter Domen Kotnik, Primož Vidmar, Jure Lakner in Timotej Ratek, dva treninga je izpustil tudi Gil.

Popolni novinec v interligi pa je Triglav, ki bo v primerjavi z minulo sezono oslabljen za glavna sprejemalca, zdajšnjega in nekdanjega reprezentanta Mateja Köka in Jana Planinca, skozi vhodna vrata pa so prišli trije mladi obrazi. Kranjčani bodo v dvorani na Planini od danes do nedelje gostili turnir s še tremi zasedbami: Posojilnico Dob, slovaško Nitro in zagrebško Mladostjo. »Gre za ekipe, ki imajo v igralce z izjemnimi mednarodnimi izkušnjami, imajo tudi bistveno višje proračune in merijo na naslove prvakov v svojih državah. Vseeno v interligi ne želimo biti zgolj udeleženci, temveč bomo poskušali biti tekmovalci in zmagovalci,« poudarja trener Sašo Rop.