Slovenskim odbojkarjem peta zmaga v evropski ligi

Slovenski odbojkarji so v sedmem krogu evropske lige premagli Turčijo s 3:0 (22, 23, 17).

Objavljeno
27. junij 2014 20.00
Posodobljeno
27. junij 2014 20.00
ODBOJKA
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Maribor - Slovenska odbojkarska reprezentanca še naprej ostaja neporažena v evropski ligi, v kateri je v sedmem krogu premagala Turčijo s 3:0 (22, 23, 17). 

Slovenski selektor Luka Slabe je priložnost za igro v začetni postavi ponudil Mitji Gaspariniju, Danijelu Koncilji, Janu Pokeršniku, Gregorju Ropretu, Klemnu Čebulju in prostemu igralcu Mihi Plotu, namesto katerega je v igro občasno vstopal Uroš Pavlovič.

Ti so tekmo začeli imenitno, po silovitih začetnih udarcih Gasparinija so povedli s 6:2 in si do prvega tehničnega odmora priigrali pet točk prednosti. V nadaljevanju so gostje vzpostavili ravnotežje in se enakovredno kosali z gostitelji, kajti tudi ob drugem tehničnem odmoru je Slovenija vodila za pet točk. Turški odbojkarji so se v nadaljevanju z borbeno igro in ob občasnih slabih potezah naših odbojkarjev približali na točko (20:19), zasuk pa jim ni uspel, kajti slovenski odbojkarji so spet strnili vrste in dobili niz.

Drugi niz so bolje začeli turški odbojkarji, ki so zaigrali bolj zbrano in odločno. Dobro so izvajali začetne udarce, zanesljivo igrali v polju in tudi uspešno zaključevali napade. Ob slabem sprejemu naših odbojkarjev so povedli s 3:0, 7:2 in 10:5, ko je Slabe vzel pol minute odmora. Pri 11:6 za goste je namesto Pokeršnika vstopil Jan Klobučar in že v prvem napadu dosegel točko in nato še drugo. Prednost tekmeca se je začela topiti in se pri rezultatu 15:15 tudi stopila. A gostov to ni zmedlo. Še naprej so se borili kot levi in v končnici povedli z 22:20. Toda sledil je preobrat, v glavni vlogi pa je bil Gasparini, ki je s silovitimi začetnimi udarci v vrste tekmeca vnašal zmedo in kot bi mignil je bilo 24:22 za naše fante, zmagovito točko za vodstvo v nizih 2:0 pa je pri rezultatu 24:23 dosegel Klobučar.

Da jih zanima le zmaga s 3:0, so naši odbojkarji z igro dokazali tudi v tretjem nizu. Po izenačeni igri v uvodnih minutah so spet zagospodarili na igrišču. Uspešne akcije so se vrstile ena za drugo, ob prvem tehničnem odmoru je naša vrsta vodila 8:6, ob drugem že 16:11. Igra slovenskih odbojkarjev je bila zbrana in zrela in nepopustljiva.

Točke so dosegali po izdelanih akcijah, igralci na drugi strani mreže pa so le tu in tam uspešno zaključili kakšnega od napadov. Ko je slovenska vrsta povedla z 22:16, je bilo na dlani, da se ji zmaga, s katero so si zagotovili najmanj drugo mesto v skupini napredovanje v polfinale evropske lige, ne more izmuzniti iz rok.

Slovenija se bo v soboto v Mariboru znova pomerila s Turčijo, tekma pa se bo pričela ob 17. uri.

Slabe jutri pričakuje novo zmago

»Igro Turkov smo dobro preučili in tekmeci so igrali tako kot smo pričakovali. Njihov selektor nas je malce presenetil z drugim podajalcem, ki je doslej bolj malo igral, enako velja za korektorja, a to ni bilo odločilno. Igra naših fantov je bila dobra, za zmago so morali vložiti precej truda. Zadovoljen sem z novimi tremi točkami in z njimi smo še za korak bliže prvemu mestu v skupini, kar je naš cilj. Zato tudi na jutrišnji drugi tekmi proti Turkom pričakujem zmago,« je po tekmi povedal slovenski selektor Luka Slabe.

 

Evropska liga, sedmi krog

Slovenija - Turčija 3:0 (22, 23, 17)

Sobota

Danska - Avstrija

 

Lestvica:

1. Makedonija 6 6 0 18:5 17 točk

2. Slovenija 5 5 0 15:0 15

3. Avstrija 6 1 5 6:15 3

4. Turčija 5 1 4 4:13 3

5. Danska 4 0 4 0:12 1