Šmidova z rekordom izpolnila normo za OI

Plavalka Tanja Šmid je na mitingu v Kranju postavila državni rekord in izpolnila normo A za letošnje igre v Riu.

Objavljeno
05. marec 2016 20.37
hočevar plavanje
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Kranj - Plavalka Ljubljane Tanja Šmid je na plavalnem četveroboju v Kranju z 2:26,93 dosegla nov slovenski rekord na 200 metrov prsno in odplavala normo A za nastop na olimpijskih igrah avgusta v Rio de Janieru.

Šmidova je lasten rekord 2:27,73, ki ga je dosegla v finalu evropskega prvenstva 2010 v Budimpešti, popravila za natančno osem desetink sekunde in si priplavala pot v Južno Ameriko.

»Normo sem načrtovala prejšnji teden v Beogradu in po izidu tam, tukaj danes teh pričakovanj nisem imela. Seveda sem vesela osebnega rekorda po petih letih in pol in zelo vesela, da imam pot v Rio potrjeno. Malo sem se že igrala z mislijo, da je norma A predaleč in da bom šla na OI s povabilom,« je po tekmi dejala Šmidova.

Šmidovo naslednji izziv čaka maja na evropskem prvenstvu v Londonu: »Ničesar ne bi rada napovedovala. Osebni rekord sem čakala pet let in pol in res si ne želim napovedovati izidov,« je še dejala Šmidova.

Njen trener Borut Petrič je po uspešnem nastopu povedal: »Za izid se morava zahvaliti tudi nekdanjemu selektorju Roniju Pikcu. Takrat so priložnost v reprezentanco dobili številni plavalci, tudi Tanja, in brez te priložnosti bi verjetno že zdavnaj nehala plavati.«

Najboljši izid prvega dne je dosegel ravenski plavalec Damir Dugonjić, ki je 50 m prsno zmogel v 28,09 sekunde, ki je po mednarodnih točkah vreden 855 točk, izid Šmidove je sedem točk slabši.