Smukači s tono smučarske opreme na čilski sneg

Na južni polobli trener Tadej Platovšek pričakuje nemške, francoske in švicarske tekmece.

sre, 22.08.2012, 12:00

Ljubljana – Tehnična ekipa slovenske smučarske reprezentance se je vrnila s snežnih priprav v Argentini, danes pa so se v Čile odpravili smukači. Oba Andreja, Jerman in Šporn, ter Boštjan Kline in Rok Perko, so na letalo natovorili več kot tono opreme. V La Parvi bodo trenirali tri tedne.

Poletne priprave v Južni Ameriki so nujne za uspešno sezono, je poudaril strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc: »Kljub težkemu denarnemu položaju je ta trening obvezen, brez njega bi bili že v štartu nekonkurenčni. Tudi za tekmovalce je to finančni zalogaj, a je končen rezultat vreden naložbe.« Prvič bo ekipo v smučarskem središču v La Parvi vodil trener Tadej Platovšek, ki je s fanti nazadnje opravil osemdnevni snežni trening v Zermattu. »Hitrim disciplinam bomo dodali še veleslalom. Boštjan pa bo vadil tudi slalom,« je povedal Platovšek, minulo sezono pomočnik avstrijskega trenerja Burkharda Schafferja. Na čilskih terenih pričakuje nemške, francoske in švicarske tekmece in dobre vremenske razmere. »Pred 10 dnevi je bila na smučišču še skala, v teh dneh pa je zapadel sneg. Do našega prihoda pričakujejo še novih 20 cm,« je dejal Škofjeločan, ki je s četverico tekmovalcev danes iz Benetk preko Pariza poletel v Santiago.

Nabiranja snežne kilometrine se veseli najizkušenejši v ekipi Jerman, ki je izgubljeno sezono bržkone že pozabil. Bolečine v kolenu so še prisotne, a je tudi po četrti operaciji znal stisniti zobe. »V Zermattu smo količinsko opravili veliko treninga. Ob koncu vadbe je koleno postalo trdo. Ponoči se je bolečina umirila in naslednji dan nisem imel nobenih težav,« je Tržičan pripovedoval o svojem zdravstvenem stanju. »Glavni cilj v Čilu bo čim več smučati, a delati z glavo. Nahajali se bomo na 2800 m nadmorske višine. Težava nastane, če na treningu pregoriš, ker nimaš časa, da ta del nadoknadiš kondicijsko. Zato je treba vaditi pametno, narediti veliko, a kakovostno, ne siliti z glavo skozi zid,« je poudaril zmagovalec dveh smukov za svetovni pokal. Kljub izgubljeni sezoni so njegovi cilji ob vrnitvi visoki. Zaradi statusa poškodovanca je izgubil štartno izhodišče, ki ga je imel pred poškodbo. Eden od njegovih ciljev na južni polobli bo zato, da na tamkajšnjih tekmah izboljša točke FIS v superveleslalomu.

Šporn pozdravlja veleslalomski trening, ki ga je v preteklosti pogrešal. Nadeja se dobre podlage, na kateri bo s češkim tekmovalcem Ondrejem Bankom, s katerim tekmujeta na Elanovih smučeh, skušal najti najboljšo opremo za sezono. »Nove veleslalomske smuči so odlične. Zahtevajo več fizične moči, kar mi zelo ustreza. Na superveleslalomskih so naredili nekaj popravkov. V Zermattu nismo še dobili pravih podatkov, ker smo smučali na poletnem snegu, v Čilu pa se bo pokazalo, ali je treba še kaj dodelati,« je s sodelovanjem zadovoljen Kranjskogorec, ki bo preizkušal približno 40 parov smuči. Kondicijsko je pripravljen kot takrat, ko je bil star 18 let. K temu je pomladi pripomogel prost mesec, ki ga je namenil rehabilitaciji in krepitvi hrbta. Snežnega kampa se veseli tudi dvakratni mladinski svetovni prvak Kline, ki mu bo to zimo pri kritju samoprispevka na pomoč priskočil mariborski Branik.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se