Smukači s tono smučarske opreme na čilski sneg

Na južni polobli trener Tadej Platovšek pričakuje nemške, francoske in švicarske tekmece.

sre, 22.08.2012, 12:00

Ljubljana – Tehnična ekipa slovenske smučarske reprezentance se je vrnila s snežnih priprav v Argentini, danes pa so se v Čile odpravili smukači. Oba Andreja, Jerman in Šporn, ter Boštjan Kline in Rok Perko, so na letalo natovorili več kot tono opreme. V La Parvi bodo trenirali tri tedne.

Poletne priprave v Južni Ameriki so nujne za uspešno sezono, je poudaril strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc: »Kljub težkemu denarnemu položaju je ta trening obvezen, brez njega bi bili že v štartu nekonkurenčni. Tudi za tekmovalce je to finančni zalogaj, a je končen rezultat vreden naložbe.« Prvič bo ekipo v smučarskem središču v La Parvi vodil trener Tadej Platovšek, ki je s fanti nazadnje opravil osemdnevni snežni trening v Zermattu. »Hitrim disciplinam bomo dodali še veleslalom. Boštjan pa bo vadil tudi slalom,« je povedal Platovšek, minulo sezono pomočnik avstrijskega trenerja Burkharda Schafferja. Na čilskih terenih pričakuje nemške, francoske in švicarske tekmece in dobre vremenske razmere. »Pred 10 dnevi je bila na smučišču še skala, v teh dneh pa je zapadel sneg. Do našega prihoda pričakujejo še novih 20 cm,« je dejal Škofjeločan, ki je s četverico tekmovalcev danes iz Benetk preko Pariza poletel v Santiago.

Nabiranja snežne kilometrine se veseli najizkušenejši v ekipi Jerman, ki je izgubljeno sezono bržkone že pozabil. Bolečine v kolenu so še prisotne, a je tudi po četrti operaciji znal stisniti zobe. »V Zermattu smo količinsko opravili veliko treninga. Ob koncu vadbe je koleno postalo trdo. Ponoči se je bolečina umirila in naslednji dan nisem imel nobenih težav,« je Tržičan pripovedoval o svojem zdravstvenem stanju. »Glavni cilj v Čilu bo čim več smučati, a delati z glavo. Nahajali se bomo na 2800 m nadmorske višine. Težava nastane, če na treningu pregoriš, ker nimaš časa, da ta del nadoknadiš kondicijsko. Zato je treba vaditi pametno, narediti veliko, a kakovostno, ne siliti z glavo skozi zid,« je poudaril zmagovalec dveh smukov za svetovni pokal. Kljub izgubljeni sezoni so njegovi cilji ob vrnitvi visoki. Zaradi statusa poškodovanca je izgubil štartno izhodišče, ki ga je imel pred poškodbo. Eden od njegovih ciljev na južni polobli bo zato, da na tamkajšnjih tekmah izboljša točke FIS v superveleslalomu.

Šporn pozdravlja veleslalomski trening, ki ga je v preteklosti pogrešal. Nadeja se dobre podlage, na kateri bo s češkim tekmovalcem Ondrejem Bankom, s katerim tekmujeta na Elanovih smučeh, skušal najti najboljšo opremo za sezono. »Nove veleslalomske smuči so odlične. Zahtevajo več fizične moči, kar mi zelo ustreza. Na superveleslalomskih so naredili nekaj popravkov. V Zermattu nismo še dobili pravih podatkov, ker smo smučali na poletnem snegu, v Čilu pa se bo pokazalo, ali je treba še kaj dodelati,« je s sodelovanjem zadovoljen Kranjskogorec, ki bo preizkušal približno 40 parov smuči. Kondicijsko je pripravljen kot takrat, ko je bil star 18 let. K temu je pomladi pripomogel prost mesec, ki ga je namenil rehabilitaciji in krepitvi hrbta. Snežnega kampa se veseli tudi dvakratni mladinski svetovni prvak Kline, ki mu bo to zimo pri kritju samoprispevka na pomoč priskočil mariborski Branik.

Prijavi sovražni govor