Sodržnik za drugačno FŠO, Baradi poslovni del

OKS: Iztok Čop se je na prvi seji IO zavzel za večjo vlogo bivših vrhunskih športnikov.

Objavljeno
23. december 2014 20.55
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Novo vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije (IO OKS) je razkrilo svoje usmeritve v štiriletnem mandatu, ki mu ga je nedavno zaupala slovenska športna družina. Prvi mož OKS Bogdan Gabrovec je na ustanovni seji predstavil svojo ekipo in delovne odgovornosti vseh treh podpredsednikov.

Volivci so nedavno kar temeljito »prevetrili« izvršni odbor OKS, v katerega so – ob že videnih akterjih – izvolili nekaj povsem svežih imen. Najbolj izkušena člana IO sta hkrati tudi edina, ki sta sedela že v prvem mandatu IO po osamosvojitvi, in sicer Miro Cerar ter Tjaša Andree-Prosenc. Medtem ko je njun opus relativno dobro znan, pa je športno javnost pri nas zanimal predvsem delokrog Gabrovčevih najožjih sodelavcev, torej treh imen, ki jih je na seji volilne skupščine umestil na svoj kandidatni seznam – Tomaža Barado, Iztoka Čopa in Janeza Sodržnika.

Sodržnik bo odgovoren za šport na lokalni ravni, ob tem pa bo na čelu komisije za snovanje novega zakona o fundacijah, ki bi urejal tudi delovanje FŠO. Slednji naj bi nasledil zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Čop bo odgovoren za vrhunski šport, Barada pa za poslovni del OKS in pripravo športnih tekmovanj pri nas. »Še bolj konkretno bomo naloge razdelili na seji IO, ki bo 13. januarja, ko bomo določili tudi vodje in člane posameznih odborov in delovnih skupin,« je dodal Gabrovec. Člani IO so pozvali resorno ministrstvo, naj ne hiti s sprejemanjem in dopolnjevanjem zakona o športu, saj želijo o njem dodatno razpravljati, prav tako – to je poudaril Sodržnik – želi novo vodstvo OKS spremeniti pravila financiranja športa iz obeh obstoječih »pip«, torej s FŠO in resornega ministrstva. Čop je dodal, da bo poskušal pritegniti v organe OKS več nekdanjih vrhunskih športnikov in izpostavil nujnost aktiviranja celovitega olimpijskega strokovnega središča.

IO je sprejel tudi program dela za leto 2015 – gre za evropske igre v Bakuju, priprave na Rio 2016, poletni in zimski festival evropske mladine ... – potrdil pravilnik o odobravanju posojil, ki jih bo OKS dajal panožnim zvezam v denarnih težavah.