Šok terapija nabrusila zmaje

Junak prve zmage ACH Volleyja v ligi prvakov je bil rezervni sprejemalec Jernej Terpin.

Objavljeno
21. januar 2016 22.41
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Očitno je šok terapija z menjavo trenerja na slovenske šampione, odbojkarje ACH Volleyja, delovala blagodejno. Zoran Kedačič, ki je imel prej vlogo pomočnika, je svoj evropski debi opravil z odliko, Ljubljančani pa so se vendarle dokopali do težko pričakovane prve zmage med evropsko klubsko elito v sezoni. Padla je Vojvodina.

Bil je to obračun dveh ekip, ki sta na trnek lovili kvečjemu še evropsko pomlad stopničko nižje, v pokalu CEV. Gostje iz Novega Sada so imeli lepše izhodišče, saj so v prejšnjem medsebojnem obračunu zmagali brez oddanega niza. Ljubljančani so odtlej preživeli turbulentno obdobje, v katerem so ostali brez pokalne lovorike, si privoščili dva poraza v domačem ligaškem tekmovanju in enega v interligi, naposled pa ostali tudi brez trenerja Bogdana Kotnika.

Začetek je bil v slogu celotne sezone ACH Volleyja med evropsko klubsko elito – po izenačeni prvi polovici uvodnega niza je nato domačim padel sprejem (zgolj 30 %), gostje pa so leteli na krilih razigrane napadalske dvojice Aleksandar Minić – Miloš Vemić, ki je skupaj prispevala kar dve tretjini vseh točk ekipe. Po izgubljenem prvem nizu je bilo že jasno, da bodo slovenski šampioni tudi zadnje kolo lige prvakov (prihodnji torek na gostovanju pri Modeni) pričakali na zadnjem mestu skupine F. Vendar pa jim to ni vzelo volje za nadaljevanje tekme.

V drugem nizu so popravili servis in sprejem, posledično pa dvignili tudi napadalni učinek (na kar 67 %), tako da je bil odpor gostov hitro strt. Vojvodina se je sicer še zadnjič približala na 20:21, nato pa je k servisu stopil najboljši mož na parketu v drugem delu, mladi zamejski rezervist Jernej Terpin, in poskrbel za izenačenje v nizih. Tudi v tretjem so Ljubljančani že vodili s 16:11, nato pa se poigrali z živci navijačev in celo dopustili, da se je tekmec dokopal do prve zaključne žoge, ki je ni izkoristil, medtem ko ACH Volley, ki je v tem nizu zmogel kar osem blokov (od tega Jan Kozamernik pet), tretjo je. V zadnjem delu so gostitelji le zapečatili zmago, ki jih bo vendarle nekoliko razelektrila pred nadaljevanjem sezone.

»Ta zmaga nam bo vendarle vrnila nekaj energije in samozavesti po začetku sezone, ki ni bil po željah in načrtih. Zdaj moramo iti naprej in osvojiti, kar moramo – torej prvenstvo,« je prepričan komaj 19-letni Terpin, ki dodaja: »Tekma se je prelomila v drugem nizu, ko smo po izenačenem začetku Vojvodini izdatneje ušli, kar nam je dalo dodatnega vetra. Popravili smo sprejem in podajalcu omogočili boljši 'promet' žoge, tudi servis je bil udarnejši.« In ravno pri začetnem udarcu je svoj pomemben delež prispeval tudi izjemno zanesljivi Terpin: »Na treningih tej prvini posvečam veliko pozornosti, po vsakem zgrešenem servisu naredim tri sklece. Vselej pravim: začetnega udarca se ne zgreši!«

Liga prvakov, 5. kolo skupine F

ACH Volley - Vojvodina NS Seme 3:1 (-19, 21, 27, 18)

Lotos Trefl Gdansk - Modena 3:2 (22, -21, 24, -22, 13)

 

Lestvica

1. Modena 5 4 1 14:3 13 točk

2. Lotos Trefl Gdansk 5 4 1 12:5 11

3. Vojvodina NS Seme 5 1 4 4:12 3

4. ACH Volley 5 1 4 3:13 3