Šok za gorske kolesarje: umrl je Gorazd Stražišar

Na Toškem čelu nad Ljubljano se je smrtno ponesrečil »guru« slovenskega gorskega kolesarstva Gorazd Stražišar.

Objavljeno
18. november 2013 18.47
sipic/GORSKI KOLESARJI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenske gorske kolesarje je danes pretresla tragična novica, da se je smrtno ponesrečil 53-letni Gorazd Stražišar, eden od začetnikov gorskega kolesarstva v Sloveniji. Na Toškem čelu nad Ljubljano, kjer je kolesaril praktično vsak dan, je pri padcu utrpel hude poškodbe vratu. Kljub posredovanju reševalcev je umrl na kraju dogodka.

Stražišar je bil eden najboljših poznavalcev gorskega kolesarstva pri nas, bil je član odbora za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije, organizator številnih evropskih prvenstev in vodja kolesarskega parka v Kranjski Gori. Bil je eden glavnih pobudnikov za spremembo slovenske zakonodaje za legalizacijo gorskokolesarskih poti, v zadnjem času je pomagal tudi pri legalizaciji gorskokolesarskega parka na Krvavcu. Je tudi avtor priročnika Sem kolesar, gorski kolesar.

S svojim znanjem in izkušnjami je bil močno spoštovan in priljubljen med tekmovalci, ki so se k njemu velikokrat zatekli po pomoč. Avgusta je na svetovnem prvenstvu v Pietermaritzburgu z nasveti pomagal slovenski reprezentanci pod vodstvom Roberta Pintariča.

Novica je velik šok za vse ljubitelje gorskega kolesarstva pri nas, poslovil se je njihov »guru«, ki je sicer v 90. letih že čudežno preživel zahtevno poškodbo vratu. Star 53 let se je pred nekaj dnevi poročil, nato pa z domačih stezic odšel v smrt.

»Odbor za gorsko kolesarstvo na Kolesarski zvezi Slovenije izreka bližnjim iskreno sožalje. Pogrešali ga bomo. Slovenskemu gorskemu kolesarstvu je dal res veliko,« je v imenu odbora za gorsko kolesarstvo dejal predsednik Mohor Vrhovnik.