SP v atletiki: Lavillenie uvodni dan napadal svetovni rekord

Prvi dan dvornskega SP v atletiki v Portlandu so kolajne že podelili v skoku s palico. Zlato za Američanko Jennifer Suhr.

Objavljeno
18. marec 2016 09.29
Š. Ro.
Š. Ro.

Portland - Na svetovnem dvoranskem prvenstvu v atletiki se je začelo zares, uvodni dan tekmovanj v portlandu so kolajne že podelili v skoku s palico. Nova svetovna prvaka sta postala olimpijska zmagovalca Francoz Renaud Lavillenie (6,02 m) in Američanka Jennifer Suhr (4,90 m).

Med atletinjami je bila druga Američanka Sandi Morris (4,85 m), tretja pa Grkinja Ekaterini Stefanidi (4,80 m). Američan Sam Kendricks je bil drugi med atleti (5,80 m), tretji pa Poljak Piotr Lisek (5,75 m).

Suhrjeva je z višino 4,90 m, ki so jo v vsej zgodovini poleg Morrisove in Stefanidijeve zmogli le še Rusinja Jelena Isinbajeva in Američanka Demi Payne, dosegla rekord prvenstev. Po neuspelem poskusu Morrisove na 4,95 m se je že veselila zmage, na 5,04 m, kar je centimeter več od njenega svetovnega dvoranskega rekorda, ki ga je postavila v ameriškem Brockportu 30. januarja letos, pa ni več poskusila. »Nedavno so bile tu ameriške kvalifikacije in sem že kar utrujena. Skok s palico je vse boljši, današnje tekmovanje je bilo zelo zahtevno in konkurenca zelo močna in izenačena. Želela sem končati sezono tako, kot sem jo začela, to je zdrava, in nisem tvegala poškodbe,« je pojasnila Suhrjeva.

Lavillenie je 6,02 m zmogel že prvič, čeprav se je letvico s telesom krepko zamajal, vendar ta ni padla s stojala. Poskusil je še na 6,17 metra, kar je centimeter več, kot je Lavillenie dosegel 15. februarja 2014, ko je v Donecku pred njegovimi gledalci odvzel svetovni rekord dotlej nedosegljivemu Ukrajincu Sergeju Bubki. Francoz se je za razliko od Shurjeve odločil za nadaljevanje, prvič je naredil prvo akrobacijo na palici krepko pod letvico, drugič je prišel malo višje, vendar padel mimo blazine v korito, na srečo brez poškodbe, tretjič pa je skok opravil, vendar na napačni, spodnji stran letvice.

»Imel sem težave na zadnji višini v zaletu. Sicer pa je bilo prej tekmovanje zame zelo uspešni, ponovno sem preskočil šest metrov. Svetovni rekord bo ostal za kakšen drug dan, danes se veselim zlatega odličja, pa tudi tega, da se nisem poškodoval med mojimi zadnjimi tremi skoki,« je dejal svetovni dvoranski prvak, ki je ta naslov osvojil že leta 2012 v Istanbulu, poleg tega je bil med letoma 2010 in 2014 trikrat v nizu evropski prvak na prostem in med letoma 2009 in 2015 v neprekinjenem nizu evropski dvoranski prvak. Le na SP na prostem še ni bil zlat, ima pa srebro in tri brone.

DVORANSKO SVETOVNO PRVENSTVO V ATLETIKI

Skok s palico:

Moški:
1. Renaud Lavillenie (Fra) 6,02
2. Sam Kendricks (ZDA) 5,80
3. Piotr Lisek (Pol) 5,75

Ženske:
1. Jennifer Suhr (ZDA) 4,90
2. Sandi Morris (ZDA) 4,85
3. Ekaterini Stefanidi (Grč) 4,80