SP v judu: Drakšič izpadel v osmini finala, Bedžetijeva po prvem kolu

Na svetovnem prvenstvu v Judu se je Rok Drakšič prebil do osmine finala, Vlora Bedžeti pa se je poslovila že po uvodni borbi.

Objavljeno
26. avgust 2015 10.18
Posodobljeno
26. avgust 2015 10.34
JUDO-WORLD-2015
M. Ž., A. G., Delo.si
M. Ž., A. G., Delo.si

Astana - Slovenski judoisti so na četrtkovih borbah svetovnega prvenstva ostali brez vidnejše uvrstitve. Rok Drakšič je v kategoriji do 73 kilogramov izpadel v osmini finala in zasedel deveto mesto, Vlora Bedžeti pa je v kategoriji do 57 kilogramov izgubila že prvo borbo.

Drakšič je v prvem kolu z ipponom odpravil Ukrajinca Drebota Serhija, zatem pa mu ni bil kos niti Azerbajdžanec Rahimli Huseyn in naš borec je pristal med najboljšimi 16. Tam ga je pričakal Nyam-Ochir Sinjargal iz Mongolije, dobitnik brona na olimpijskih igrah 2012 v Londonu. Nasprotnik je imel primat na blazini, ko pa ga je Drakšič, ki je zaostajal s tremi kaznimi, načel, pa je moral Celjan zaradi poškodbe pod očesom vzeti zdravniški premor. Mongolec si je medtem oddahnil, znova pokazal nekaj več aktivnosti, sodnik pa je Drakšiča s četrto kaznijo diskvalificiral.

»Danes sem se odlično počutil in bil v dobri dnevni formi, a z zadnjo borbo nisem zadovoljen. Ta četrta kazen mislim, da res ni bila potrebna. A tako se je sodnik odločil, to moram sprejeti. Nasploh je na tem prvenstvu prisotnih veliko odločitev borb na podlagi dodeljenih kazni, medtem ko je pravih metov za ipon vse manj. Ta zadnja borba me nekoliko jezi, ker so mi vsilili zdravniški premor, ki ga nisem želel,« je imel po borbo in prvenstvo ocenil Drakšič.

Bedžetijeva s smolo pri žrebu

Vlora Bedžeti je imela v Astani obilo smole pri žrebu, saj jo je že takoj čakal dvoboj z razpoloženo Tajvanko Chen-Ling Lienovo, ki je letos zmagala na veliki nagradi Budimpešte. Sprva je sicer kazalo dobro, saj je Tajvanka zaostajala s kaznijo, a je Bedžetijeva proti koncu rednega dela popustila in nasprotnici dovolila izenačenje. Dvoboj se je prevesil v zlato točko in nasprotnici je prvi uspel met v parter, kjer je slavila s končnim prijemom.

»Proti koncu mi je popustila koncentracija, nisem pazila, da bi imela komolce ob sebi in nasprotnica je uspela priti do končnega prijema. Vedela sem, da se v parterju dobro bori, a na koncu nisem imela več dovolj moči, da bi se ubranila napada,« je borbo pokomentirala Bedžetijeva, ki ji tako ni uspelo ponoviti presentljivega uspeha iz 2013, ko je bila v Riu de Janeiru bronasta. Naša borka je imela pred tekmovanjem precej težav, saj je bila prisiljena hitro izgubiti dva kilograma, kar ji je vzelo obilo moči: »Ko sem se pogovarjala z zelo izkušeno borko Rašo Sraka, mi je povedala, da se z leti to umiri, da ni potrebno več toliko zbijati teže, tako da o menjavi kategorije ne razmišljam.«

Na prvenstvu sledita še dva slovenska nastopa, v četrtek se bo v konkurenci do 63 kg borila Tina Trstenjak, v petek pa v kategoriji do 78 kg še Ana Velenšek.

IZIDI DANAŠNJIH KONČNIH ODLOČITEV NA SP V JUDU

Moški, do 73 kg

1. Šohei Ono (Jap)
2. Riki Nakaja (Jap)
3. Changrim An (J. Kor)
3. Nyam-Ochir Sainjargal (Mong)
9. Rok Drakšič (Slo)

Ženske, do 57 kg

1. Kaori Macumoto (Jap)
2. Corina Caprioriu (Rom)
3. Sumiya Dorjsuren (Mong)
3. Automne Pavia (Fra)
Vlora Bedžeti (Slo) brez uvrstitve