SP v judu: Slovenke sedme, Francozinje in Japonci prvaki

Slovenske judoistke so zadnji dan svetovnega prvenstva v ekipni konkurenci osvojile sedmo mesto.

Objavljeno
31. avgust 2014 10.22
JUDO-WORLD-2014
M. Ž., G. L., Delo.si
M. Ž., G. L., Delo.si

Čeljabinsk - Slovenske judoistke so zadnji dan svetovnega prvenstva osvojile sedmo mesto v ekipni konkurenci, moški so izgubili že prvi dvoboj z Nemci.

Ženska ekipa, ki so jo sestavljale Ana Velenšek, Petra Nareks, Vlora Beđeti, Tina Trstenjak in Anka Pogačnik, je uvodoma s 3:2 premagala Južno Korejo, v drugem dvoboju pa je izgubila proti Franciji z 1:4, tako da se je uvrstila v repešaž.

Tam so se Slovenke pomerile z Nemkami. Najprej je Nareskova z yuko premagala nasprotnico, Beđetijeva pa je po zlati točki premagala Miriam Roper in povišala na 2:0. A sledil je preobrat nemške reprezentance. Trstenjakova je izgubila proti Martyni Trajdos, Pogačnikova pa proti Lauri Vargas Koch. Na koncu je o napredovanju odločala borba med Ano Velenšek in Luiso Malzahn. Nemki je 20 sekund pred koncem uspel met za minimalno prednost, ki jo je zadržala do konca.

»Sedmo mesto ... Ko imaš pred sabo, da je ena stopnička višje že borba za kolajno, potem je to mesto samo sedmo mesto. Če bi se zadnje borbe iztekle drugače, bi bilo popoldan še veliko v igri. Tukaj na ekipni tekmi nismo startali na rezultat, saj so bili prioriteta posamični nastopi, a dekleta so pokazala, vse, kar zmorejo, zato jim čestitam za požrtvovalnost in gremo naprej,« je nastope ocenila selektorica Urška Žolnir in za konec potegnila črto pod prvenstvo: »Danes se nam ni izšlo, a vseeno se domov vračamo z dvema posamičnima kolajnama in s sedmim ekipnim mestom. To je velik dosežek za slovenski judo, malo nas je, a smo veliki.«

Slovenci izgubili že prvi dvoboj

Moška reprezentanca v postavi Vito Dragić, Andraž Jereb, Rok Drakšič, Jesenko Četić in David Kukovica je svoje nastope končala že v prvem krogu, potem ko je z 0:5 izgubila proti Nemcem.

Prvi dvoboj se je končal hitro, saj je Andraž Jereb izgubil že po minuti. Kot drugi se je boril Rok Drakšič, ki je moral priznati premoč Christopherju Völku, nato pa so bili neuspešni še Jeseno Četić, David Kukovica in debitant na svetovnem prvenstvu Vito Dragić.

»Po tej borbi sem osebno kar razočaran, mislim da smo prepoceni prodali svojo kožo. Na blazini nismo pokazali pravega žara, ki bi nam prinesel enakovreden boj z Nemci, niti enemu od fantov danes ni uspelo unovčiti svojih prednosti,« je dejal selektor judoistov Gregor Brod.

Slovenija si je na prvenstvu priborila dve bronasti odličji, Tina Trstenjak je bila uspešna v kategoriji do 63 kilogramov, Ana Velenšek pa v konkurenci do 78 kilogramov.

Svetovni prvaki so Japonci in Francozinje

Novi ekipni svetovni prvaki v judu pa so postali Japonci v moški in Francozinje v ženski konkurenci. Japonci so v finalu ugnali Ruse, medtem ko so bile Francozinje močnejše in spretnejše od Mongolk.