SP v judu: razočaranje tudi za Drakšiča in Bedžetijevo

Na SP v Čeljabinsku se Rok Drakšič ni prebil v četrtfinale kategorije do 73 kg, brez uvrstitve tudi Vlora Bedžeti (do 57 kg).

Objavljeno
27. avgust 2014 12.47
Brazil World Judo Championship
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Čeljabinsk - Slovenski judoisti tudi danes na svetovnem prvenstvu v Čeljabinsku niso navdušili. Rok Drakšič je v kategoriji do 73 kg obstal pred četrtfinalom, brez uvrstitve je ostala tudi Vlora Beđeti v kategoriji do 57 kg.

Drakšič je bil kot prvi nosilec kategorije v prvem krogu prost, nato pa je predčasno odpravil Ukrajinca Dmitra Kanivca. V tretjem krogu je bil po polovici borbe z iponom boljši od Uzbekistanca Mirala Šaripova, v osmini finala pa se je spoprijel s Kazahstancem Jertuganom Torenovom, s katerim se je že boril in ga na veliki nagradi Düsseldorfa februarja 2013 premagal. Tokrat se ni izšlo. Kazahstanec se je pokazal kot enakovreden nasprotnik in z novo tehniko Drakšiču delal preglavice. Po polovici borbe je sodnik po povprečnem metu Kazahstanca spremenil odločitev in Drakšičevemu nasprotniku prisodil predčasno zmago z iponom.

»Ni šlo, dobro se je pripravil name. Vedel sem, da bom lahko v drugem delu borbe v prednosti, a zgodil se je ta njegov met in padel sem za ipon. Naredil sem napako, dovolil sem mu, da je prišel v kontakt. Ne bi smel tega dovoliti, še posebej, ker sem se dobro počutil. Najprej niso točkovali meta, potem pa so spremenili odločitev. Rečem lahko, da se je dobro pripravil name. Zdaj se moram motivirati še za ekipno tekmo,« je dejal Drakšič, ki je bil v sezoni zaradi poškodbe z blazin odsoten kar štiri mesece.

Rafaela Silva izločila Bedžetijevo

Beđetijeva je v Čeljabinsku branila bron z lanskega prvenstva v Braziliji. Načrte ji je prekrižala branilka naslova 22-letna Brazilka Rafaela Silva. Enakovredni tekmici nista prikazali lepe borbe, Brazilka je zmago slavila potem, ko je Beđetijeva prejela še četrto kazen in s tem izgubila predčasno po dveh minutah boja.

»V bistvu se je zalomilo že po drugi kazni, ko sem pri naslednjem napadu storila napako, da nisem tvegala in šla v met, ko je bila priložnost. To me je stalo izgube koncentracije, nato sem dobila še zadnji dve kazni in izgubila. Ni dober občutek, ker sva se prvič srečali šele tukaj, lažje bi bilo postaviti taktiko, če bi se srečali že na kakšnem tekmovanju prej. A vseeno gledam na to pozitivno, nekaj smo se iz tega naučili, naslednjič bom prav gotovo previdnejša,« je dejala Beđetijeva, ki je v prvem dvoboju dneva z iponom ugnala Kanadčanko Stefanie Tremblay.

V četrtek bo na blazinah dvorane Traktor le ena slovenska tekmovalka; Tino Trstenjak med judoistkami do 63 kg čaka Američanka Hannah Martin. V petek bo kot zadnja med posameznicami nastopila še Ana Velenšek, ki se bo najprej med borkami do 78 kg pomerila proti zmagovalki dvoboja med Francozinjo Lucie Louette Kanning in Poljakinjo Dario Pogorzelec.