SP v namiznem tenisu: Slovenija še v igri za elito

Slovenska moška reprezentanca bo v četrtfinalu druge kakovostne skupine SP igrala z Italijo, ženske s Tajsko.

Objavljeno
03. maj 2014 01.16
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Tokio – Če je slovenska moška namiznoteniška reprezentanca zgolj potihem napovedovala preboj v četrtfinale druge kakovostne skupine na ekipnem SP na Japonskem, ga ženska niti v sanjah ni omenjala. Posrečilo se je obema vrstama, ki tako ostajata v igri za napredovanje med elito, toda pred seboj imata še tri visoke stopničke.

Izbranci selektorja Bojana Raka so ključni korak v izločilne boje napravili z nekoliko nenadejano zmago nad Egiptom, ki ga je pred prvenstvom tudi naš prvi loparček Bojan Tokič označil za bolj kompaktno in močnejšo ekipo od slovenske. A naposled se je vnovič izkazalo, kako pomembno je imeti v svoji vrsti vrhunskega igralca, kakršen je Tokič, brez katerega ni imela naša izbrana vrsta pred dvema letoma v Dortmundu niti najmanjših možnosti za obstanek v prvi kakovostni skupini. Tokrat se selektor nanj lahko zanese, da bo domala v vsakem dvoboju zagotovil dve točki, za tretjo pa mora poskrbeti bodisi starosta Saš Lasan bodisi mladi Jan Žibrat, prav tako legionarja.

Tokič je na svetovni lestvici na 50. mestu, višje torej kot kateri koli igralec iz preostalih udeleženk izločilnih bojev v Tokiu. Še največ dela je imel doslej s prvim egiptovskim loparčkom Omarjem Assarjem, saj je za njegov skalp potreboval pet nizov, utegne pa se zgoditi, da bosta morala vnovič za isto mizico že v polfinalu druge kakovostne skupine, saj se je tudi Egipt skozi stranska vrata prebil v četrtfinale, v katerem pa mora na kolena spraviti Čehe, ki doslej na prvenstvu še niso oddali niti niza.

No, tudi slovenski četrtfinalni oreh bo trd: Italijani so zasedli drugo mesto v najtežji predtekmovalni skupini z enakim številom točk kot prvouvrščeni Iranci in tretji Indijci, za katere je Tokič trdil, da so prav tako kompaktnejše moštvo od Slovencev. Italijanska trojica je izjemno izenačena, saj je v Romuniji rojeni Mihai Bobocica 116. loparček sveta, v Bolgariji rojeni Niagol Stojanov 160., Leonardo Mutti pa 200., torej so vsi trije uvrščeni med Tokičem in Žibratom.

Presenečenje pa so zrežirale izbranke selektorke Vesne Ojsteršek Drnovšek, ki so po daljši poti prav tako našle mesto v četrtfinalu. Po »črnem torku«, ko so pokleknile pred favoriziranima reprezentancama Švedske in Brazilije, so Slovenke brez oddanega premagale Uzbekistan in Grčijo, nato pa v dodatnem dvoboju s 3:0 odpravile še Bolgarijo, že drugo zmago (v tretjem obračunu) na prvenstvu pa je prispevala debitantka, 29-letna Primorka Jana Ludvik. Naša dekleta, ki so že doslej presegla vse načrte, danes čaka najzahtevnejši možen zalogaj: prvopostavljena Tajska, ki doslej v Tokiu še ni poznala poraza, njen prvi loparček Nanthana Komwong pa na svetovni lestvici zaseda odlično 83. mesto.