SP v plavanju: Klinarjeva deseta, Dugonjić za stotinko ob polfinale

Začelo se je svetovno prvenstvo v plavanju. Klinarjeva in Bau zadovoljna, Dugonjić in Govejškova pač ne.

Objavljeno
02. avgust 2015 09.47
Posodobljeno
02. avgust 2015 10.02
SWIMMING-WORLD/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Kazan - Na svetovnem plavalnem prvenstvu v ruskem Kazanu so s svojimi nastopi opravili prvi slovenski predstavniki. Za precejšnje razočaranje je poskrbel Damir Dugonjić, ki je izgubil igro stotink in na 100 m prsno na 17. mestu za stotinko ostal pred vrati polfinala. Uspešnejša je bila Anja Klinar z desetim mestom in prepričljivim osebnim rekordom na 400 m prosto. S svojo predstavo na 400 m prosto je prijetno presenetil Martin Bau, ki je s časom 3:51,44 osebni rekord, podobno kot Klinarjeva, izboljšal kar za sekundo in pol in zasedel 28. mesto. Na 100 m delfin je z 39. mestom razočarala mlada Nastja Govejšek

Glavni slovenski adut na prvenstvu v Kazanu s prvim dnem ne more biti pretirano zadovoljen. Dugonjić je na prvenstvu v Barceloni pred dvema letoma v isti disciplini za 3 stotinke zgrešil stopničke, tokrat pa je pot sklenil že mnogo prej. V predtekmovanju mu je za napredovanje zmanjkala stotinka, kar pomeni, da ga popoldne ne bomo več videli. Edina pozitivna plat časa 1:00,36 je ta, da je z njim izpolnil normo za nastop na OI v Riu de Janeiru.

Na 100-metrski razdalji sta bila razred zase sicer svetovni rekorder Britanec Adam Peaty in nekdanji rekorder Južnoafričan Cameron van der Burgh. Prvi je z 58,52 dosegel tudi nov rekord prvenstev.

»Vesel sem, da je vsaj norma, sicer pa sem razočaran. Vedno se mi zgodi kakšna stotinka in nisem zadovoljen, a to moram pozabiti, saj me čaka še tekma na 50 m prsno. Začetek je bil super, zelo slabih pa je bilo zadnjih pet metrov, kjer sem izgubil vse. Želel sem si izid okrog 1:00, bil sem celo na poti k temu, da plavam pod minuto. Vem, da bi bil popoldan lahko precej hitrejši, saj mi zjutraj ne gre. Danes je šlo lahko do 80 metrov, nato sem se boril, a v končnici sem izgubil preveč. Škoda,« je za STA povedal Ravenčan.

Klinarjevi osebni rekord

Izmed Slovencev je uvodno dopoldne prvenstva tako še najbolj navdušila Radovljičanka Anja Klinar, ki je na 400 m prosto s časom 4:08,57 za sekundo in pol izboljšala svoj osebni rekord in osvojila 10. mesto. S tem dosežkom si je tudi sama priplavala normo za nastop na igrah v Braziliji prihodnje leto.

»Zelo sem zadovoljna, da sem to plavala že dopoldan. Tremo sem imela veliko, ker sem se ta teden počutila slabo in skrbelo me je, a sem se dobro zbrala in odplavala odlična. Imela sem nekaj težav, ker je hladno, bazen ni zaprt, a pogoji so za vse enaki,« je dejala 27-letna Radovljičanka.

Bau zadovoljil

Mariborčan Martin Bau je tekmoval v eni najbolj razburljivih predtekmovalnih skupin, saj se je z Venezuelcem Cristianom Quinterom in Slovakom Richardom Nagyjem enakovredno boril za zmago v skupini. Na koncu je bil najmočnejši Quintero, kar pa ni pokvarilo razpoloženja obetavnega slovenskega plavalca. »Z izidom sem zelo zadovoljen. Približal sem se olimpijski normi, izpolnil pa cilj in dosegel normo za evropsko prvenstvo prihodnje leto. Na žalost sem imel v končnici nekaj težav, ker sem pred zadnjim obratom pogoltnil nekaj vode, zakašljal in zaradi pomanjkanja kisika me je prav zaradi tega na zadnjih 15 metrih tudi malo pobralo. Z izjemo tega je bila tekma super, taktično pravilna, več pa bodo povedali še trenerji,« je za STA povedal član Branika.

Norma selektorja Mihe Potočnika za uvrstitev v reprezentanco za OI v Riu de Janeiru se mu je izmuznila za desetinko, a to danes ni bilo v prvem planu. »S tem se nisem obremenjeval. Vem, da sem lahko sekundo hitrejši. Pokazal sem napredek, startov bo še veliko in mislim, da lahko dosežem tudi normo A, saj ni nujno, da bo za nastop v Riu dovolj norma plavalne zveze,« je dodal Bau.

Govejškova prehitro začela

Že pred njim je za uvodni slovenski nastop v Rusiji poskrbela Nastja Govejšek, ki se žal ni uspela približati letos doseženemu osebnemu rekordu (59,82). Mlada Velenjčanka je tokrat prehitro začela in v zaključku ostala povsem brez moči. Z rezultatom 1:01,05 je močno zaostala za časom, ki odpira vrata olimpijskih iger (59,27).

»Skoraj nisem prišla do cilja, tako me je na koncu pobralo. Na zadnjih 25 metrih mi je zmanjkalo moči. Na razplavanju mi je šlo dobro, dobro je šlo na treningih, na tekmi pa niti ne vem, kaj se je zgodilo. Vem, da sem sposobna več, tudi odplavati normo,« je dejala mlada Štajerka, ki jo v Tatarstanu čakajo še tri discipline.

Slovenske plavalce jutri čakajo trije nastopi. Ob reki Volgi se bodo predstavile Tjaša Vozel na 100 m prsno ter Tjaša Oder in Gaja Natlačen na 1500 m prosto.