Spektakularen uvod s četrt milijona gledalcev

Začenja se SP v Londonu, kjer bodo zabeležili rekordni obisk. V kvalifikacijah tudi Tina Šutej.

Objavljeno
03. avgust 2017 23.47
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
London – V precej bolj prijaznih temperaturah, kot so ta čas v Sloveniji, se danes v Londonu začenja atletsko svetovno prvenstvo. To bo zares spektakularno, saj ga naj bi zaznamoval največji obisk v zgodovini SP, že prvi konec tedna se bo na olimpijskem štadionu zvrstilo četrt milijona gledalcev ... Prvi vrhunec bo že danes z moškim tekom na 10.000 m in nastopom Moja Faraha.

Pred petimi leti je bil predel v vzhodnem Londonu prizorišče najbolj zanimivih olimpijskih bojev, še danes sta tu atletski (nogometni) štadion in vodno središče, stanovanja v tedanji olimpijski vasi pa so naselili ljudje. Štadion v olimpijskem parku kraljice Elizabete, kot je njegov uradni naziv, je doživel nekatere spremembe, predvsem so precej povečali streho, postal je domovanje nogometnega prvoligaša West Hama. London je znano prizorišče največjih športnih tekmovanj, v naslednjih desetih dneh pa bo gostil približno 2000 atletov iz več kot 200 držav, med njimi tudi 19 Rusov, ki izpolnjujejo posebne protidopinške kriterije, bodo pa morali še naprej nastopati kot nevtralni tekmovalci. Na Otoku je atletika zelo priljubljena, tokratno prvenstvo pa bo še toliko bolj izpostavljeno, ker pomeni slovo Usaina Bolta in tudi domačega zvezdnika Moja Faraha. Slednji naj bi po prvotnih napovedih prav tako na SP končal kariero v štadionski atletiki in se preusmeril na daljše teke, a bo vendarle nastopil še na mitingih diamantne lige v Birminghamu in Zürichu.

Kombinacija vsega tega bo pripeljala do rekordnega obiska na svetovnih prvenstvih (londonsko je 16. po vrsti). Doslej si je atletske boje največ gledalcev ogledalo na SP 2009 v Berlinu, ko jih je bilo skupaj 417.156, na Otoku naj bi jih bilo tokrat kar 700.000 (zmogljivost štadiona je 60.000 sedežev, za atletsko SP pa približno 50.000), kar pomeni, da bodo vsi dnevi razprodani (nekateri imajo dopoldanski in popoldanski spored, nekateri pa zgolj popoldanskega). Zanimanja je bilo za več kot milijon vstopnic, največ – 200.000 – razumljivo za jutrišnji večer, ko se bo poslovil Bolt. Že lani jih je prva dva meseca prodaje pošlo skoraj pol milijona, nato še 170.000, zadnje pa so šle v prodajo v torek.

V naslednjih desetih dneh se obetajo spektakularni atletski boji. Medtem ko se bo poslavljal absolutni kralj, bo atletika iskala njegovega naslednika, sam Bolt je pokazal na Wayda van Niekerka. Škoda, da Jamajčan tokrat ne bo nastopil na 200 metrov, sicer bi se lahko pomerila tudi neposredno na stezi, na kateri bo Južnoafričan skušal osvojiti zlati dvojček 200-400 m. Je seveda svetovni rekorder v najdaljšem šprintu. Pri ženskah si želi status šprinterske kraljice potrditi dvakratna olimpijska prvakinja Elaine Thompson, po razočaranju v Riu pa je na povračilni udarec pripravljena najhitrejša Evropejka Dafne Schippers. Seveda bodo zanimivi številni teki, prav tako pa tudi tehnične discipline, morda tudi s kakšnim svetovnim rekordom. Metalka kladiva Anita Wlodarczyk je navsezadnje pred kratkim za lastnim SR zaostala le za 11 cm, letos sta izjemna nemška metalca kopja Johannes Vetter in Thomas Röhler, za nas pa bo dodatno zanimiva tudi ženska različica. Ne le zaradi Martine Ratej, ampak tudi zaradi Hrvatice Sare Kolak, ki želi pod taktirko slovenskega trenerja Andreja Hajnška olimpijskemu naslovu dodati še svetovnega.

Danes bodo že podelili prvi komplet kolajn, in sicer za tek na 10.000 metrov (Farah bo spet lovil tudi zmago na 5000 m), katerega štart bo ob 22.20 po slovenskem času, ob 20.45 pa se bodo začele tudi kvalifikacije ženskega skoka s palico, v katerem bo nastopila tudi Tina Šutej. Norma za SP je bila letos 455 cm, a je naša atletinja ni preskočila, ker je ni skupno 32 tekmovalk, pa so prireditelji mesta zapolnili glede na svetovno lestvico. »Zelo sem si želela izpolniti avtomatično normo, a ni šlo, četudi sem bila pripravljena za 455 cm. Zato si želim to višino preskočiti v Londonu,« pravi Šutejeva, ki je takšne višine seveda že preskakovala, saj ima rekord na prostem 461, v dvorani pa 471.