Spet pod Janusovim vodstvom

Slovenski smučarski skakalec Jernej Damjan po več kot šestih mesecih spet na tekmi.

Objavljeno
29. julij 2016 03.19
Državno prvenstvo v smučarskih skokih na skakalnici v KranjuNa sliki Jernej Damjan.Kranj,11,10,2015[skoki,DP,Kranj]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Velika nagrada Mednarodne smučarske zveze (FIS) v skokih se bo s kvalifikacijami za jutrišnjo posamično tekmo pod žarometi drevi nadaljevala v Hinterzartnu. Slovenska ekipa bo v primerjavi z Wislo prejšnji konec tedna polovično spremenjena; ob Jaki Hvali, Petru Prevcu in Juriju Tepešu so namreč na skrajni jugozahod Nemčije odpotovali še rekonvalescenta Jernej Damjan in Nejc Dežman ter Matjaž Pungertar.

Za Damjana bo to prva tekma po več kot šestih mesecih. Zaradi težav z levim kolenom je bil namreč prisiljen predčasno končati prejšnjo sezono, mesec dni po njenem izteku, 20. aprila, pa ga je čakala operacija. Sploh prva doslej! »Težava je bila v tem, da se mi je meniskus premikal, zaradi česar mi je 'metalo' ven koleno. Zdravniki so mi ga med posegom porinili nazaj in pričvrstili, tako da zdaj nimam več problemov,« je zaupal 33-letni Ljubljančan.

Po dvomesečnem okrevanju, med katerim ni smel obremenjevati noge, se je znova povzpel na vrh skakalnice. »Pred prvim skokom po tako dolgem času sem razmišljal le o tem, kaj bo s kolenom. Kot se je izkazalo pozneje, so bile vse skrbi odveč, saj je bilo vse v najlepšem redu. Kakšen teden, morda dva sem še čutil koleno, še posebej med zaviranjem na travi, vendar so bolečine hitro minile. Zdaj sploh ne vem več, da je bilo kaj narobe,« je pojasnil.

Zadovoljen je tudi s svojim zdajšnjim skakanjem, čeprav je še precej spremenljivo, kar je za ta čas normalno. »Začel sem dobro, nakar sem malce izgubil občutke oziroma so se mi malo 'premešali'. To je po svoje razumljivo, saj sem bil s skakalnic odsoten debelih pet mesecev; še nikoli tako dolgo, odkar se ukvarjam s tem športom,« je razkril Damjan in pristavil, da ne prehiteva dogodkov. V zadnjem obdobju se je začel spet »sestavljati« in skakati bolje, kar je dobra napoved pred prireditvijo v Hinterzartnu.

Vendar pa se je skakalec ihanskega Sama tja odpeljal brez kakšnih velikih pričakovanj. »Seveda se bom potrudil po svojih najboljših močeh, v prvi vrsti pa grem pogledat, kje približno stojim. Imam pa s tamkajšnjo skakalnico podobne izkušnje kot z Japonsko: ali mi gre zelo dobro ali pa sem zanič, vmesne poti ni,« je v smehu omenil izkušeni Ljubljančan, ki se je na tako imenovani Orlovi skakalnici najvišje zavihtel poleti 2007, ko je pristal na osmem mestu.

Potem ko je v zadnjih letih vadil pod vodstvom klubskega trenerja Simona Podreberška, od letošnje pomladi znova trenira v sklopu reprezentance. »Simon je po koncu prejšnje sezone izrazil željo, da bi se v prihodnje bolj posvetil klubu. A moram reči, da z Goranom Janusom in druščino odlično sodelujemo,« je še dejal Damjan, edini slovenski skupni zmagovalec poletnega »svetovnega pokala« (2014).