Spieth postal najmlajši zmagovalec OP ZDA po letu 1923

Enaindvajsetletni golfist Jordan Spieth je novi ameriški junak. Zmagi v Augusti je dodal še uspeh na prestižnem OP ZDA.

Objavljeno
22. junij 2015 10.34
SPO-GLF-MAJ-USG-U.S.-OPEN---FINAL-ROUND
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Seattle - Mladi ameriški golfist Jordan Spieth je po zmagi na uvodnem majorju sezone v Augusti slavil tudi na drugem majorju, na igrišču Chambers Bay v Seattlu, in postal najmlajši zmagovalec OP ZDA po Bobbyju Jonesu leta 1923. Teksačan šteje šele 21 let.

V izjemno izenačenem turnirju - pred zadnjim dnem so si vodstvo delili kar štirje golfisti, kar se je zgodilo prvič po letu 1973 - je Spieth zgolj za en udarec prehitel rojaka Dustina Johnsona in Južnoafričana Louisa Oosthuizna. Naslednik Tigerja Woodsa (ta je bil v Seattlu daleč od najboljših) ima letos priložnost, da postane prvi golfist z zmagami na vseh štirih majorjev za golfski grand slam. Že sedaj se je v zgodovino vpisal kot četrti najmlajši igralec z dvema zmagama na majorjih in šele šesti, ki je v istem letu osvojil tako masters v Augusti kot OP ZDA.

»Res nisem pričakoval, da bo naslednja velika lovorika prišla že tako kmalu. Še vedno sem pod vtisom velikega presenečanja, da mi je uspelo zmagati tudi tukaj,« je dejal drugouvrščeni s svetovne golfske lestvice. Pred njim je zgolj Severni Irec Rory Mcllroy, ki je po relativno skromnem začetku danes končal s štirimi udarci pod parom igrišča (66) in zabeležil enega večjih napredkov. Z 280 skupnimi udarci je tekmovanje sklenil v zgornjem domu lestvice.

Eden največjih zvezdnikov golfa v zgodovini Tiger Woods, sicer 14-kratni zmagovalec majorjev, je izpadel že po drugem dnevu turnirja. Pred zmago Spietha je bil zadnji, ki je v isti sezoni dobil turnir v Augusti in OP ZDA.